espanya
El govern aixeca el control financer a la Generalitat vinculat al 155
El primer consell de ministres de Sánchez certifica la fi de la mesura, tot i que es mantindran els controls ‘a posteriori’
El primer consell de ministres presidit per Pedro Sánchez va certificar ahir l’aixecament del control financer de la Generalitat lligat a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, encara que mantindrà els controls a posteriori per garantir el compliment de les regles fiscals. Es tracta, segons va explicar en la seva estrena com a portaveu del govern la ministra d’Educació, Isabel Celaá, d’un gest de “normalitat política” adoptat amb la confiança que “funcionarà bé”.
Catalunya va estar així molt present en el primer consell presidit per Sánchez, qui, segons Celaá, portarà “la Constitució en una mà i el diàleg a l’altra amb la voluntat d’avançar” per a la reunió que té previst mantenir amb el president de la Generalitat, Quim Torra. De moment, Sánchez i Torra van mantenir ahir a la tarda una primera conversa telefònica en la qual no van fixar encara data per a la seva futura entrevista.
La portaveu de l’executiu va subratllar que solucionar el conflicte català és prioritari amb l’objectiu de normalitzar la situació i, de fet, va situar la integritat territorial com a principal problema que té el país. En aquest context es va adoptar la decisió d’aixecar el control financer a la Generalitat vinculat al 155.
En concret, segons va explicar Celaá, el govern ha donat instruccions als bancs perquè la Generalitat pugui abordar els pagaments que li corresponen sense necessitat de passar per la supervisió del ministeri d’Hisenda. No obstant això, el govern recalca que la Generalitat continua subjecta als mecanismes de control sobre la despesa als quals estan sotmeses les comunitats adherides al Fons de Liquiditat Autonòmica.
Si Celaá havia anunciat al matí contactes imminents de Sánchez amb la majoria de presidents autonòmics, líders parlamentaris i representants dels agents socials, el cap del govern ja havia parlat a la tarda amb gairebé tots els màxims dirigents de les comunitats. L’objectiu era mantenir una primera conversa amb la finalitat de tancar una reunió futura amb cadascun d’ells.
En arribar a la Moncloa per assistir a la primera reunió del consell ministerial, Sánchez va lliurar a cadascun dels membres del seu equip una carta en la qual els va demanar plantejar iniciatives per afrontar els reptes del país, però garantint a tot moment el respecte a l’estabilitat econòmica i pressupostària. En aquesta carta, el president insta, a més, a treballar amb urgència, ja que només queda la meitat de la legislatura si és que es completa.
Legitimitat sobre la legislatura
Sobre aquest tema, la portaveu del govern va assegurar que el nou executiu té “tota la legitimitat” per esgotar la legislatura, però que serà el president qui decideixi quan convocarà els comicis. Va ressaltar, a més, que el nou gabinet busca la igualtat i la regeneració democràtica al costat de l’impuls d’una agenda social, i que estarà present al Congrés i al Senat “més de l’habitual”.
La reunió va servir per aprovar una sèrie de nomenaments, entre els quals el d’Iván Redondo com a cap de gabinet del president, el de Miguel Ángel Oliver com a secretari d’Estat de Comunicació o el de Félix Bolaños com a secretari de la presidència. A més, es va nomenar com a secretària d’Estat d’Hisenda Inés María Bardón, com a secretària d’Estat de Pressupostos i Despeses María José Gualda, i com a secretari d’Estat de Defensa Ángel Olivares.