espanya
Meritxell Batet veu amb bons ulls l'acostament dels presos polítics
La ministra de Política Territorial i Funció Pública sosté que es tracta d’una decisió judicial
La ministra de Política Territorial i Funció Pública del govern de l’Estat espanyol, Meritxell Batet, va assegurar ahir que “veuria amb bons ulls” l’acostament dels presos sobiranistes a presons catalanes, tot i que va avisar que és decisió del jutge i no del govern. “Està bé que ho demanin i jo veuria amb bons ulls l’acostament a Catalunya, però és decisió del jutge”, va assenyalar.
Preguntada per si seria favorable a un indult en cas que fossin condemnats, va rebutjar fer una valoració quan encara no hi ha una condemna. “Cada cosa al seu moment”, va dir. Batet va insistir en el diàleg entre les dues administracions, va assegurar que l’executiu de Pedro Sánchez està disposat “a escoltar, dialogar i consensuar, però no servirà de res si no ho està l’altra part”. Va reiterar que una de les qüestions que es poden abordar són els 45 punts que va lliurar l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a l’expresident del govern Mariano Rajoy, ja que sobre aquests punts “es pot avançar, es pot parlar d’inversions com la del corredor del Mediterrani, de la conflictivitat davant el Constitucional”, entre altres temes.
“Hi ha marge si altres forces polítiques tenen aquesta mateixa predisposició, perquè les majories parlamentàries són les que són. Nosaltres només tenim 85 diputats i sabem que hi ha forces que no ens ho posaran fàcil. Espero que hi hagi altres que sí s’avinguin a parlar i impulsar canvis determinants”, va sostenir Batet.
També va explicar que aviat revisaran els recursos que va presentar l’executiu de Rajoy davant el Tribunal Constitucional per impugnar lleis aprovades al Parlament, perquè “moltes afecten lleis socials”, com ara la de pobresa energètica, la d’igualtat efectiva i la de lluita contra el canvi climàtic, entre d’altres.
Així mateix, Batet va reivindicar que la voluntat del govern espanyol “és fer disminuir la conflictivitat i parlar de govern a govern per canviar coses menors i evitar els recursos”.
Batet va defensar que aquest diàleg no ha de basar-se en venjances ni rendicions, ja que considera que “a Catalunya no hi pot haver vencedors i vençuts”, sinó que han de trobar acords i consensos.
Tot i així, va alertar que la solució a la situació a Catalunya no és un referèndum: “No sortirem del conflicte amb un referèndum. Desempatar en una votació no porta enlloc.” I va assegurar que no es plantegen incloure el dret a l’autodeterminació en la Constitució. “No es tracta de desempatar en una votació, sinó de trobar una solució de consens en què una immensa majoria de la societat se senti identificada”, va sentenciar.
Compareixença urgent
Per la seva banda el Partit Popular va anunciar que demanarà la compareixença “urgent” de Batet al Congrés perquè expliqui les seves paraules amb relació al fet que el pacte del 1978 “està en crisi” i que és “urgent” i “viable” una reforma constitucional.
Així ho va manifestar ahir el diputat del grup parlamentari popular i portaveu del Constitucional Francisco Martínez. “Volem saber quina és la proposta de reforma constitucional urgent que el govern vol impulsar i si es pretén trencar el pacte constitucional del 1978 per donar satisfacció als independentistes o Bildu”, va dir. Segons Martínez, els populars fa mesos que treballen “amb lleialtat” en comissió al Congrés per avaluar l’Estat autonòmic.