França
Macron i Conte acosten posicions per llançar una reforma migratòria
Els dos líders insten la UE a adoptar mesures més restrictives per fer front a l’arribada d’immigrants
Emmig d’una crisi diplomàtica sense precedents, el president francès, Emmanuel Macron, i el cap del govern italià, Giuseppe Conte, van desactivar ahir la tensió entre els respectius països amb el propòsit d’aconseguir una reforma migratòria que es presagia més restrictiva. Es respirava al Palau de l’Elisi una atmosfera densa, amb les paraules de Macron dirigides a Roma encara en la ment de tothom. El líder francès havia titllat de “cinisme” i “irresponsabilitat” la decisió italiana de tancar els ports al vaixell Aquarius, amb 630 immigrants a bord, que es dirigeix a València.
La cimera a París va estar a punt de no celebrar-se, però Conte va tancar les suspicàcies: “L’entesa amb Macron és perfecte. El mer fet que jo estigui aquí és la millor resposta.” El president gal no va desaprofitar l’ocasió per recordar que, “malgrat tot el que s’ha dit”, l’arribada d’immigrants pel Mediterrani central ha descendit en el que portem d’any un 77% respecte a l’anterior.
Matisades les dades, va reconèixer que “a Europa li ha faltat eficàcia i solidaritat” en la crisi migratòria cap als principals receptors d’immigrants indocumentats. “Desitjo profundament que els pròxims dies, les properes setmanes i mesos França i Itàlia treballin estretament per proposar solucions europees al costat d’Alemanya i Espanya”, va manifestar Macron.
I tot seguit va apuntar que “ha arribat el moment d’una reforma en profunditat per respondre al desafiament”, que intentarà vertebrar sobre tres eixos. En primer lloc, va proposar “una reforma radical de la relació amb els països de trànsit”, ja que al seu parer, la resposta “eficaç i humanitària” no es produeix sinó “el dia en què aquests homes i dones decideixen tirar-se al mar posant en risc les seves vides”. Conte va anar més lluny en aquest punt, en proposar la creació de centres europeus als països d’origen i de trànsit en els quals es pugui identificar als candidats a l’estatus de refugiat.
En segon lloc, la “refundació” llançada per Macron preveu “una inversió netament superior de Frontex, el sistema de protecció de les fronteres exteriors de la UE”. Finalment, el president francès va accedir a una de les principals demandes d’Itàlia, la modificació de l’anomenat sistema de Dublín, que estableix les regles per organitzar la distribució dels demandants d’asil a la UE i que “ja no funciona”.
Canvi de paradigma “total”
També aquí es va mostrar bel·ligerant Conte, que va demanar “un canvi de paradigma total” i l’abolició del “concepte d’Estat de primera arribada”, que obliga al país pel qual entren els immigrants a tramitar les seves demandes d’asil.
Malgrat tot, quan van ser interpel·lats pels periodistes sobre el cas concret de l’Aquarius, tots dos líders es van mostrar molt menys determinats i més ambigus. “Quan un vaixell en situació de crisi humanitària arriba a les nostres aigües, ens n’encarreguem nosaltres. Però no cal ser hipòcrita, la nostra situació geogràfica no és la mateixa que la d’Itàlia”, va dir Macron.
Conte tampoc va concretar què farà quan s’enfronti a una nova crisi com la de l’Aquarius i va tirar pilotes fora quan se li va preguntar per l’eix que el seu titular d’Interior, Matteo Salvini, pretén formar amb Alemanya, Àustria i Hongria per abordar el problema migratori.