Unió Europea
El Consell Europeu proposa crear centres de migrants fora de la UE
Les “plataformes de desembarcament” servirien per distingir els immigrants econòmics dels demandants d’asil
El Consell Europeu proposarà als caps d’Estat i de govern de la Unió Europea (UE) crear fora del territori comunitari centres o “plataformes regionals de desembarcament” per classificar si els migrants que arriben a Europa són econòmics o tenen dret a l’asil, i en funció d’això deixar-los entrar o no al seu espai.
“Donem suport a desenvolupar el concepte de plataformes regionals de desembarcament que haurien de permetre procediments ràpids per distingir entre migrants econòmics i aquells que necessiten protecció internacional”, afirma el document de les conclusions provisionals del Consell Europeu que se celebrarà els dies 28 i 29 de juny.
Així mateix, el text indica que d’aquesta manera es podria “reduir l’incentiu a embarcar-se en viatges perillosos” i assenyala que en aquests centres de control d’immigrants i refugiats es podria determinar que els que són migrants econòmics no puguin entrar en territori comunitari.
Segons aquest document, que encara pot ser modificat, aquestes plataformes de desembarcament estarien situades a les zones frontereres, i en elles la UE treballaria “en cooperació estreta amb l’Agència de l’ONU per als Refugiats i l’Organització Internacional per a les Migracions”.
Reforçar les fronteres exteriors de la UE, després dels últims esdeveniments al Mediterrani, serà un dels principals punts de discussió en la cimera de caps d’Estat i de govern europeus de la setmana que ve. Malgrat que s’assenyala que són necessaris “més esforços” per contenir les arribades en les rutes del Mediterrani oriental i central, els països europeus es feliciten que gràcies a les polítiques comunitàries de control de les seves fronteres exteriors “s’han reduït un 95% les il·legals des del pic màxim d’octubre del 2015”, diu aquesta proposta del Consell Europeu.
Entre aquestes tasques pendents hi hauria també la d’intensificar les accions contra les màfies que trafiquen amb éssers humans que operen des de Líbia, així com seguir donant suport a Itàlia, el país que registra major nombre d’arribades.
Més enllà de la “solidaritat”, el Consell fa una crida a reforçar els instruments externs de la UE dins de la negociació del proper pressupost europeu per al període 2021-2027, “en particular per millorar la cooperació amb els països de trànsit” dels immigrants.
Reforma de l’eurozona
Un altre assumpte de la propera cimera europea serà la reforma de l’eurozona, un tema que ahir van tractar en una trobada a Berlín el president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel. En aquest sentit, els dos mandataris van insistir que cal dotar la zona euro de mecanismes “eficients i sobirans”, per afrontar futures crisis econòmiques. Mesos després que Macron llancés la seva aposta per la reforma de l’eurozona, s’ha aconseguit una “bona solució”, va anunciar Merkel.
Merkel, inicialment poc inclinada a mancomunar deutes aliens, defensarà així la implantació d’un pressupost comú per al bloc i la creació d’un fons europeu a imatge del Fons Monetari Internacional. Serà un pressupost propi per a l’eurozona, que s’implantarà a partir del 2021 i destinat a avançar cap a la convergència dels estats membres, mentre que amb el fons europeu es pretén crear un “instrument extra” per afrontar futurs problemes de liquiditat, va dir Macron.