Catalunya

Alemanya extradirà Puigdemont per malversació, no per rebel·lió

L’audiència diu que no hi va haver prou violència l’1-O però sí que podria ser responsable del que va costar el referèndum

Alemanya extradirà Puigdemont per malversació, no per rebel·lióEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La justícia alemanya ha acceptat extradir a Espanya Carles Puigdemont per malversació, però no per rebel·lió, en una decisió que la defensa del president català, cessat per l’article 155, recorrerà i que possiblement portarà el Tribunal Suprem a rebutjar el lliurament per tractar-se d’un delicte menor. L’Audiència territorial de Schleswig-Holstein ha considerat “no admissible” la petició d’extradició per rebel·lió, sol·licitada pel magistrat Pablo Llarena, en considerar que “la quantitat de violència que preveu el delicte d’alta traïció (equivalent a Alemanya al tipus espanyol de rebel·lió) no es va aconseguir en els enfrontaments a Espanya”. Per contra, el tribunal sí que ha admès la petició d’extradició per malversació de fons públics en relació amb l’organització del referèndum de l’1-O, en concloure que Puigdemont va poder tenir una “corresponsabilitat” en les decisions que van suposar una càrrega per a les arques públiques.

La defensa del president ja ha anunciat que recorrerà fins al Tribunal Constitucional alemany per evitar-ne l’extradició, ja que entén que suposaria un “ridícul internacional” que es jutgés el líder del procés per malversació en una causa amb altres processaments per rebel·lió. El tribunal alemany ha acordat mantenir en llibertat sota fiançaPuigdemont fins que s’executi una eventual extradició, per a la qual encara no hi ha ni dates ni terminis. La resolució de la justícia alemanya deixa al Tribunal Suprem espanyol la decisió de si accepta l’extradició per jutjar el polític exiliat només per malversació, mentre es manté el processament per rebel·lió per als altres imputats en el procés. Fins ara, tant el Suprem com la fiscalia havien rebutjat la hipòtesi de jutjar qui liderava el “procés” per malversació, un delicte castigat amb un màxim de vuit anys de presó, i els seus subordinats per rebel·lió, la qual cosa els podria suposar condemnes de fins a 25 anys. Amb aquesta situació, Llarena podria inclinar-se finalment per rebutjar el lliurament de Puigdemont, que romandria en llibertat però amb l’amenaça de no poder tornar a Espanya, com a mínim fins d’aquí a 20 anys, quan ja haurà prescrit el delicte.

L’advocat del president, Jaume Alonso-Cuevillas, ha insistit que esgotaran la via de la justícia alemanya per poder arribar fins al Tribunal Constitucional, on lliuraran una “batalla intensa” per demostrar que a Espanya no es donen les garanties per tenir un “judici just”. Tot i així, el tribunal alemany ha mostrat la seva “confiança il·limitada” que la justícia espanyola actuarà dins dels estàndards que s’esperen de la “comunitat de valors” i de “l’espai de dret comú” de la Unió Europea.

Després de conèixer la resolució de la justícia alemanya, Puigdemont va celebrar que han aconseguit “derrotar” a la “principal mentida sostinguda per l’Estat”, en descartar el delicte de rebel·lió, per la qual cosa va exigir que s’excarceri els nou presos polítics independentistes que estan en presó preventiva. En la mateixa línia, el president de la Generalitat, Quim Torra, va manifestar la seva alegria per la decisió de la justícia alemanya, ja que creu que ha caigut “el relat fictici de l’Estat espanyol”, i va exigir la posada en llibertat dels “presos polítics”. En aquest sentit, les defenses dels polítics independentistes a la presó han anunciat que tornaran a demanar la llibertat dels seus clients i han destacat que la decisió hauria de tenir incidència” per decretar l’excarceració.

tracking