Cinema
Trump i Putin recuperen a Hèlsinki la “confiança” a “nivell acceptable”
El president nord-americà carrega contra el departament de Justícia i l’FBI per les investigacions sobre la trama russa
El president dels Estats Units, Donald Trump, i el de Rússia, Vladimir Putin, van sortir satisfets de la primera reunió bilateral, celebrada a Hèlsinki, una trobada en la qual van aconseguir restablir “la confiança” fins a “un nivell acceptable” després de passar per la “pitjor” fase en la relació entre ambdós països, que va tenir com a punt àlgid la suposada ingerència russa en les últimes eleccions nord-americanes. Un extrem que tots dos van negar, en la roda de premsa posterior a la cimera. Una compareixença en què Trump va assegurar que no veu “cap motiu” pel qual Rússia podria haver interferit en el procés electoral, contradint així les conclusions presentades per les agències d’intel·ligència del seu país. “El president Putin va ser extremadament fort i poderós en la seva negativa”, va apuntar. Que carregués públicament contra el departament de Defensa i l’FBI va desfermar una tempesta política immediata als Estats Units, fins i tot amb fortes crítiques per part dels pesos pesants del seu propi partit.
La trobada es va celebrar a primera hora de la tarda d’ahir al palau presidencial d’Hèlsinki, on els va rebre el cap d’Estat finlandès, Sauli Niinisto. En acabar, Putin va coincidir amb la valoració expressada pel seu homòleg nord-americà. “És clar que encara queden molts problemes i no hem pogut aclarir tots els obstacles. No era possible en la primera trobada”, va subratllar el mandatari rus, que va confessar que en les passades eleccions als Estats Units tenia clar el seu favorit, precisament el magnat.
“Les negociacions amb Trump han tingut lloc en una atmosfera oberta i constructiva. Crec que han estat exitoses i útils”, va dir Putin, el primer a fer servir el torn de paraula a la compareixença conjunta davant la premsa.
Trump, per la seva banda, va afegir que les relacions entre els dos països “mai no havia estat pitjor que ara”. Va culpar els dos països però va criticar que el seu no propiciés abans “un diàleg franc”, al·legant que “la diplomàcia i el compromís són preferibles al conflicte i l’hostilitat”.