grècia
Almenys 74 morts i 182 ferits pels devastadors incendis prop d'Atenes
El país viu una de les pitjors catàstrofes de la seva història i es tem que la xifra de víctimes pugui ser major quan s’extingeixin les flames
Arbres calcinats, cotxes carbonitzats i cases devorades pel foc. Així va quedar la zona grega de Rafina, que fins ahir era un indret d’estiueig i de residència a només trenta quilòmetres de la capital del país, Atenes. El pitjor balanç, però, és la mort almenys de 74 persones a causa de les flames i els 182 ferits. Malgrat els esforços col·lectius, les altes temperatures, els forts vents i una humitat baixa va provocar una de les majors catàstrofes de la història que es recorda al país. L’any 2007, uns altres incendis van provocar la mort de 77 persones.
Bombers, forces armades, veïns i iniciatives privades s’han mobilitzat per donar resposta a aquesta tragèdia. Davant de les cases que estan parcialment o completament destrossades es reuneixen grups de veïns, que intentant recuperar algunes pertinences, veuen amb llàgrimes l’abast dels fets. Les autoritats apunten que encara hi ha persones desaparegudes i que hi ha desenes d’edificis en els quals les forces de rescat encara no han pogut accedir, per la qual cosa es tem que la xifra de morts augmenti.
Molts veïns s’han quedat sense casa. La fiscalia ja ha iniciat les primeres investigacions per mirar de determinar les causes del foc i es treballa amb la sospita que els incendis haurien pogut ser intencionats o almenys provocats per conductes negligents. Tot i l’ajuda internacional i el desplegament de centenars de bombers i de nombrosos mitjans aeris i terrestres, els dos grans fronts que afecten la regió encara no s’havien extingit al tancament de l’edició d’ahir.
El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va anunciar ahir tres dies de dol per les víctimes dels incendis i va prometre que “ningú es quedarà sense ajuda”. Alhora, va assegurar que s’anirà fins al final de la investigació i va afirmar que “res” es quedarà “sense resposta”.
El país es troba en estat de xoc després dels incendis, i sobretot en descobrir la duresa dels danys. Ahir, per exemple, es van recuperar en una parcel·la els cossos de 26 persones carbonitzades, entre les quals nens. Va ser a la ciutat termal de Mati, a 26 quilòmetres a l’est de la capital del país. Per la manera en la qual es van trobar els cossos, que estaven a prop els uns dels altres, els bombers creuen que van actuar conjuntament en “un últim intent de protegir-se”.
Els bombers, que també van trobar molts animals morts, seguien ahir a la nit la recerca de possibles víctimes mentre rebien trucades de persones que cerquen els seus familiars. Mentrestant, el vicepresident dels bombers explicava que “el problema és el que s’amaga sota les cendres”. El govern grec també va fer desplaçar 308 enginyers per tal d’avançar a l’hora de fer l’inventari dels danys.
Segons dades de l’executiu grec, fins a un total de 187 persones han estat hospitalitzades. A 82 d’elles ja se’ls ha donat l’alta, mentre que deu adults encara estan amb assistència respiratòria. Pel que fa als onze nens ingressats, no es tem per la vida de cap d’ells. Les persones rescatades explicaven ahir als mitjans de comunicació que van patir hores d’angoixa sota els núvols de cendra o a l’aigua, en espera dels socors. Almenys sis persones van morir ofegades.
Grècia va activar el mecanisme europeu de protecció civil i va rebre l’ajuda aèria de països com Espanya, França, Israel, Bulgària, Turquia, Itàlia, Macedònia, Portugal i Croàcia.