ESPANYA

Puigdemont avisa Sánchez que a la tardor “s'acaba el període de gràcia”

L’ex-president català recorda que el suport del PdCAT, “no és un xec en blanc” i si el vol conservar, haurà d’explicar “la seva recepta” per a Catalunya”

Puigdemont avisa Sánchez que a la tardor “s'acaba el període de gràcia”AGÈNCIES

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’expresident Carles Puigdemont va avisar ahir al president del Govern, Pedro Sánchez, que a la tardor s’acabarà el “període de gràcia” i li va recordar que el suport independentista al Congrés “no és un xec en blanc”. En aquest sentit, Puigdemont va demanar que “després de l’estiu, un cop es reprengui el curs, [Sánchez] ens il·lumini sobre quina és la seva recepta” per a Catalunya. L’expresident va fer aquestes declaracions en la seva arribada a Waterloo, després de poder abandonar Alemanya un cop el jutge del Tribunal Superior, Pablo Llarena, va retirar l’euroordre contra ell i la resta de consellers expatriats. Puigdemont va voler aclarir que no es tracta de “condicionar” el suport del grup parlamentari del PDeCAT a Sánchez, però que és de “sentit comú” esperar que “si un presta un suport, se li ha de correspondre”, per això, continuava, “esperem que aprofiti l’estiu per fer els deures”.

Preguntat sobre fins a quin punt és condició sine qua non un referèndum d’independència per a mantenir el suport parlamentari, el president de la Generalitat, Quim Torra, també present a l’acte, va assenyalar que “aquesta legislatura va del dret a l’autodeterminació i dels presos polítics i exiliats”. Per la seva banda, l’expresident va dir que “la via prioritària”, la “millor per a tots”, és aconseguir “acords bilaterals”, malgrat que no va voler aclarir si renunciava completament a la via unilateral com a últim recurs.

Els periodistes que van cobrir l’acte van preguntar a Puigdemont qui era el president de la Generalitat, si ell o Torra, i va contestar que era “Quim Torra, ja que és ell qui gestiona i qui compareix davant el Parlament”.

L’expresident va estar acompanyat pels exconsellers que es van quedar a Bèlgica, començant per Meritxell Serret, però també Lluís Puig i Clara Ponsatí, que estava a Escòcia. Tots ells ja poden moure’s lliurement després de la retirada de l’euroordre. A més, tampoc es van perdre l’esdeveniment els actuals consellers Laura Borràs, Jordi Puigneró i Maria Àngels Chacón, així com bona part dels diputats del PDeCAT. Tots ells van celebrar des de Waterloo la creació de la Casa de la República amb una festa amb la música del raper mallorquí Valtonyc, el qual també va marxar d’Espanya abans de ser condemnat a tres anys de presó per delictes d’enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona i per amenaces condicionals. L’única persona que no hi va poder assistir va ser l’exconseller Toni Comín, que va al·legar “motius familiars”, en referència a la mort recent del seu germà Pere. Puigdemont va deixar clar que Bèlgica “no és la meva última parada”, ja que pensa viatjar “fins a l’últim racó d’Europa” en defensa de la “justa causa del poble català” i fins que siguin posats en llibertat tots els independentistes a la presó. En aquest sentit, va recordar que “avui és un dia important en el terreny polític però també en l’emocional”.

L’expresident i alguns dels exconsellers mantenen l’acusació a Espanya de delictes de rebel·lió i malversació, entre altres, i malgrat que els tribunals de Bèlgica i Alemanya han denegat l’extradició pel de rebel·lió, aquests no podran tornar fins que es retirin les causes contra ells o fins que prescriguin els presumptes delictes, d’aquí a vint anys.

Finalment, respecte a l’últim congrés del PDeCAT, Puigdemont va negar haver “retirat” la confiança a l’ex-coordinadora general Marta Pascal.

tracking