espanya
L'Estat i la Generalitat xoquen pel procés però reactiven comissions
Batet assegura que “no existeix” el dret a l’autodeterminació i que la qüestió dels independentistes presos només correspon a la justícia
Acords per desenvolupar l’Estatut via comissions i discrepàncies profundes en qüestions com un referèndum d’autodeterminació o els dirigents independentistes presos. Aquest és el balanç de la comissió bilateral Estat-Generalitat, reunida per primer cop ahir en set anys i amb 13 punts a l’ordre del dia.
La valoració que en van fer les dues parts va ser molt diferent, pràcticament oposada. D’una banda, la ministra d’Administracions Públiques, Meritxell Batet, va admetre les “discrepàncies importants” en els àmbits relacionats amb el procés, però va aplaudir l’acord per desenvolupar l’Estatut. Batet va afirmar que “no existeix” el dret a l’autodeterminació i que les “vies de participació” que es poden explorar són una reforma estatutària o de la Constitució.
Respecte a la qüestió dels presos, Batet va comentar que el govern espanyol està al marge de les decisions de la justícia. “Totes les qüestions que estan en vies judicials escapen de les competències de l’executiu”, va ressaltar. Malgrat tot, la ministra va defensar que el govern de Pedro Sánchez té un projecte “integrador” per a Catalunya. En aquest sentit, va dir que “el govern espanyol és aquí per defensar l’autogovern, l’estat autonòmic i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. I per manifestar la voluntat que és un bon moment per posar en marxa un projecte per a Catalunya des del govern d’Espanya. El president té un projecte per a Catalunya, per a Espanya amb Catalunya a dins, té un projecte integrador”, va ressaltar la ministra.
Segons Batet, el projecte passa pels temes que es van abordar a la comissió, com resoldre els conflictes per lleis aprovades al Parlament, els traspassos de competències pendents i fer “un esforç” en la inversió en infraestructures. Les dues parts van acordar constituir totes les comissions previstes a l’Estatut i les subcomissions previstes en el reglament de la mateixa comissió bilateral.
La representació del govern espanyol va demanar a la Generalitat que participi en els organismes multilaterals, com el Consell de Política Fiscal i Financera, i també que garanteixi la “neutralitat” de les institucions i l’espai públic i el funcionament “normal” del Parlament. La ministra va definir com a “cordial” el to de la reunió.
Reunió “llarga, franca i dura”
També va parlar de “bon to” el conseller català d’Exteriors i president de la comissió, Ernest Maragall, que va afegir tres qualificatius més a la trobada: “Llarga, franca i dura.” Maragall va assegurar que no van sentir ni una paraula del projecte de Sánchez per a Catalunya. “Acabo de sentir parlar que el govern espanyol té un projecte per a Catalunya. A la reunió no n’he sentit a parlar ni s’ha esmentat la paraula projecte. En cap moment s’ha plantejat cap idea de proposta real que expliqui quina és la proposta de fons que el govern de l’Estat té per al nostre país”, va afirmar.
El conseller va agregar que “l’única nota positiva” de la reunió va ser “el calendari”. Així, “abans del desembre del 2018 haurem celebrat totes les reunions de comissions i subcomissions en què hem concretat feina pendent”, va afirmar.
Tot i la negativa de la part de l’Estat a explorar vies cap al dret de decidir o a fer cap pas pels presos, Maragall va advertir que el govern no es cansarà de defensar el retorn dels exiliats i l’alliberament dels empresonats.