espanya

Borrell diu que els canvis diplomàtics han estat menors que altres vegades

El ministre justifica alguns relleus per la seva “rellevància”, però destaca que en conjunt han estat “menys extensos” de l’habitual

Borrell diu que els canvis diplomàtics han estat menors que altres vegadesEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre espanyol d’Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Bor­rell, va defensar ahir els relleus d’ambaixadors que ha decidit el nou govern, en alguns casos perquè es tracta de destinacions de “rellevància política”, i va afirmar que han estat “menys extensos i expeditius” que en altres canvis d’executiu.

Borrell va justificar els canvis en un article al diari ABC, recollit per Europa Press, per rebatre l’acusació d’haver endegat una “nit de ganivets llargs” entre els diplomàtics. Entre altres coses, el ministre subratlla que es manté els ambaixadors en destinacions de rellevància, com París, Londres, la UE i Argentina, i que pràcticament tots els integrants de la cúpula sortint del ministeri seran ambaixadors. Al seu entendre, “rares vegades, per no dir mai”, s’ha donat una sortida tan bona a l’equip anterior.

També va destacar que “tan sols” s’ha nomenat tres ambaixadors “polítics”, no pertanyents a la carrera diplomàtica, com a representants davant l’OCDE i la Unesco, i l’ambaixada a Andorra. Es tracta, respectivament, dels dirigents del PSOE Manuel Escudero i Andrés Perelló, i de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.

Borrell explica, a més, que dels 40 relleus en ambaixades que tenia pendents de fer el seu antecessor, Alfonso Dastis, un total de 20 s’han mantingut sense canvis i solament nou dels candidats s’han quedat sense un lloc d’ambaixador. Per això, en un article titulat Les coses com són, demana que es valorin els canvis en la seva “justa dimensió”.

Quant a relleus d’ambaixadors abans que hagin complert el seu mandat, el ministre precisa que seran 10, sense comptar els exministres del PP Pedro Morenés (EUA) i José Ignacio Wert (OCDE) que, segons explica, “van tenir l’elegància de presentar la seva dimissió de forma immediata” després del canvi de govern.

Borrell justifica els relleus, “en part perquè s’han considerat ambaixades d’especial rellevància política per al nou govern”, o perquè s’ha nomenat en el seu lloc alts càrrecs sortints, com ha estat el cas d’Itàlia o Brasil.

A més, Borrell va admetre que “caldrà buscar la millor forma d’utilitzar la capacitat professional” de tots els diplomàtics que hagin estat cessats o que estiguin en expectativa de ser nomenats, i va afegir que molts serveis centrals del ministeri “estan molt escassos de personal”. També va refermar la seva intenció de promoure un reglament per regular els nomenaments i avaluar l’acompliment.

El fet és que els relleus acordats pel nou govern han suposat apartar de destinacions clau diversos ambaixadors nomenats el 2017 i que són diplomàtics de carrera, però que han tingut vincles amb el PP o amb la que fos la seva fundació, la FAES.

tracking