societat
Brussel·les proposarà eliminar el canvi horari a la Unió Europea
La CE impulsarà una llei per posar fi a la modificació horària bianual, després que el 84% dels participants d’una consulta s’hi mostrin a favor
La Comissió Europea (CE) farà una proposta legislativa per eliminar el canvi horari bianual a la Unió Europea (UE), segons el desig manifestat pels ciutadans europeus a través d’una consulta pública. “Milions de ciutadans han dit que ja no volen seguir canviant els rellotges. La CE farà el que demanen”, va ressaltar ahir el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, en unes declaracions en un mitjà alemany.
Un 84% dels ciutadans europeus que van participar en la consulta sobre el canvi d’hora es van pronunciar a favor d’eliminar aquesta pràctica, segons els resultats preliminars de l’enquesta publicats ahir per la Comissió. La CE va obtenir més de 4,6 milions de respostes de persones dels 28 estats membres en una consulta que va mantenir oberta del 4 de juliol al 16 d’agost.
Els resultats preliminars mostren, a més d’un majoritari rebuig al canvi d’hora dues vegades l’any, que més de tres quartes parts (el 76%) dels enquestats consideren que aquest suposa una experiència “molt negativa” o “negativa”, un percentatge que s’eleva a prop del 90% en el cas de països com ara Espanya. En concret, els enquestats van al·ludir als efectes negatius en la salut, l’augment dels accidents de trànsit o l’absència d’estalvi energètic com a motius per posar fi a aquesta pràctica.
Juncker va destacar l’alta participació de països del nord d’Europa amb Alemanya al capdavant i una taxa del 3,79% de la seva població nacional, seguit d’Àustria (2,94%) i Luxemburg (1,78%). Els països amb menor taxa de participació en la consulta van ser el Regne Unit (0,02%) i Romania i Itàlia (tots dos amb un 0,04%).
Després de debatre aquests resultats en l’àmbit intern, la CE ha decidit que presentarà “al seu degut moment” una proposta legislativa per posar fi al canvi d’hora, va dir en roda de premsa el portaveu comunitari Alexander Winterstein, qui va precisar que l’establiment de l’horari en cada Estat membre “serà sempre una competència nacional”. El portaveu va puntualitzar les paraules de Juncker, que havia deixat entreveure que es mantindria l’horari d’estiu una vegada se suprimeixin els canvis.
“Era la seva forma de dir que ja no hi hauria l’obligació de canviar dues vegades el rellotge al llarg de l’any. No especularia amb el que dirà la proposta legislativa”, va precisar Winterstein, qui va confiar que els països acordin un resultat que “tingui sentit per als ciutadans i les empreses”. El representant va recordar que a Europa “hi ha tres zones horàries en les quals els països han escollit diferents fusos”.
Impactes positius
Fonts comunitàries van dir que la CE va decidir plantejar aquesta proposta atès que els beneficis del canvi horari són “marginals i no hi ha cap estudi que digui el contrari”, i van al·legar que la seva abolició podrà tenir impactes positius sobre la salut dels europeus, la seguretat viària o l’activitat agricola i ramadera. A més, van dir que països com Finlàndia o Estònia havien expressat a Brussel·les el descontentament per haver de canviar els rellotges dues vegades l’any.
La consulta va ser convocada en resposta a una resolució de l’Eurocambra del febrer passat i a petició dels estats membres i els ciutadans. Es va preguntar si es desitjava mantenir o abolir el doble canvi d’hora i, en aquest cas, quin horari permanent preferirien, si el d’estiu o el d’hivern.