Catalunya
L'independentisme clama per la llibertat dels presos i la “república”
Un milió de persones, segons la guàrdia urbana, omple la Diagonal un any després de la crisi política de l’1-O
L’independentisme va tornar a congregar ahir una multitudinària mobilització durant la Diada de Catalunya, en la qual la reclamació de llibertat per als polítics empresonats i d’una “república catalana” van ser les principals reivindicacions, un any després de la crisi política de l’1-O.
La Diada, marcada per les conseqüències del desafiament independentista de la tardor del 2017 que va desencadenar la destitució del govern per l’article 155, ha incorporat aquest any a la reclamació d’independència i de “república catalana” el component emocional de la petició de llibertat per als polítics presos. En finalitzar la manifestació, el president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar “valentia” al president espanyol, Pedro Sánchez, perquè pari atenció al “crit democràtic” que es va escoltar, i va assegurar que la marxa sobiranista que s’inicia ara “no té fre”.
Una multitud es va desplegar al llarg de la Diagonal de Barcelona en una gran “ona sonora” planificada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), en la qual, segons la guàrdia urbana, van participar un milió de persones, xifra que Societat Civil Catalana, contrària a la independència, va rebaixar a 200.000.
Després de la concentració, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va exigir al govern que no “dilapidi” el treball realitzat pel moviment independentista “dient ara que l’1-O no era un referèndum”, i li va demanar que es prepari per a un nou “embat democràtic” a l’Estat.
Entre les peticions de llibertat per als independentistes empresonats va destacar la d’ERC, que va condicionar el diàleg amb el govern de Pedro Sánchez al fet que els “presos polítics” siguin posats en llibertat i els “exiliats” puguin tornar.
La qüestió dels presos també va ser abordada des d’Estrasburg (França) pel ministre d’Exteriors, Josep Borrell, qui va reconèixer que “personalment” hauria preferit que el jutge “considerés altres mesures de precaució per evitar la fugida” dels polítics catalans empresonats “que no fos la presó incondicional”. Els partits independentistes, inclosa la CUP, van reaccionar sustentant-se en aquestes declaracions per demanar que el govern ordeni a la Fiscalia la posada en llibertat dels presos. El ressò d’aquest debat també va arribar al Congrés espanyol, on el PP va carregar contra Borrell, mentre que al Senat, Pedro Sánchez va insistir en la seva política de “llei i diàleg” a Catalunya, respectant les sentències i la normativa, però advocant al mateix temps per restaurar la convivència.
Nou escenari polític
La Diada del 2018 s’ha celebrat també en un nou escenari polític tant al Palau de la Generalitat, on s’asseu com a president Quim Torra en substitució de Carles Puigdemont, com a la Moncloa, on governa el PSOE de Pedro Sánchez, que va rellevar al juny el PP amb una moció de censura.
El que sí es va repetir és l’absència de l’oposició (Cs, PSC i PPC) a la manifestació independentista, si bé hi van acudir alguns representants dels comuns. La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, va denunciar que els actes organitzats pel govern “exclouen més de la meitat dels ca-talans”. El líder del PSC, Miquel Iceta, va demanar recuperar l’“esperit unitari” de la Diada, i el president del PPC, Xavier García Albiol, va exigir a Sánchez que prengui mesures davant les pretensions de Torra.