França

Macron s'envolta de fidels en una remodelació per rellançar el govern

Christophe Castaner serà titular d’Interior, Frank Riester de Cultura, Didier Guillaume d’Agricultura i Jacqueline Gourault de Territori

Macron s'envolta de fidels en una remodelació per rellançar el governEFE

Creat:

Actualitzat:

Obligat per la sortida de pesos pesats del seu Govern i per la caiguda als sondejos, el president de França, Emmanuel Macron, va anunciar ahir na remodelació del seu gabinet marcada per l’ascens de fidels, com el nou titular de l’Interior, Christophe Castaner, i per l’equilibri entre famílies polítiques. En total, quatre relleus ministerials i deu canvis en el següent graó governamental (ministres delegats i secretaris d’Estat) per afermar el rumb polític que va començar fa 17 mesos amb la victòria de Macron contra la ultradretana Marine Le Pen.

Macron torna a posar a la disposició del seu primer ministre, Édouard Philippe, un govern paritari, amb 17 homes i 17 dones, més ampli i amb un major perfil polític. Castaner s’ocuparà d’Interior; Frank Riester –líder d’un corrent conservador favorable a Macron–, de Cultura; el senador socialista Didier Guillaume, d’Agricultura; i Jacqueline Gourault serà la nova ministra de Cohesió Territorial.

El president retrocedeix en les enquestes i la sortida en un mes de figures tan rellevants com Nicolas Hulot o Gérard Collomb l’obligaven a respondre amb força. Dues setmanes ha trigat el cap d’Estat a acabar amb la fuita encetada per la sortida del seu ministre de l’Interior, la qual cosa ha mostrat les dificultats que ha trobat per resoldre l’equació que se li plantejava: rellançar la seva acció sense trencar l’equilibri que el va portar a l’Elisi.

Castaner representa la puresa del macronisme, Gourault la mà estesa als seus aliats centristes del Modem, Riester l’obertura a la dreta i Guillaume el pòsit socialista. Un equilibri que també ha mirat de mantenir en el segon escalafó de l’executiu, el dels ministres delegats i secretaris d’Estat. En aquesta escala, destaca l’eclosió del jove Gabriel Attal, que als seus 29 anys es converteix en el benjamí de l’executiu i que des del lloc de secretari d’Estat d’Educació i Joventut serà un “segon portaveu del govern”, segons fonts de l’Elisi citades pel rotatiu Le Monde.

Attal s’ha guanyat el càrrec per la gran presència mediàtica que ha demostrat des del seu nomenament com a diputat, sempre disposat a donar la cara en defensa de Macron. A més, serà l’encarregat d’engegar el servei nacional universal, una espècie de servei militar de caire civil d’un mes de durada que Macron es va comprometre a implementar durant la campanya electoral.

Ho farà a l’ombra del titular d’Educació, Jean-Michel Blanquer, figura ascendent d’un executiu en el qual representa el que sempre ha buscat Macron, l’eficiència sense ambició política paral·lela.

De rugy, nou número dos

Castaner, que a diferència del seu antecessor no serà número dos del govern, veurà la seva tasca reforçada amb un secretari d’Estat, Laurent Núñez, fins ara cap dels serveis secrets francesos, que s’ocuparà dels assumptes més tècnics mentre que el ministre afrontarà els de calat pròpiament polític. El nou ministre de l’Interior està cridat a ser una figura preponderant de l’executiu, pel que representa com a baluard del macronisme. Al costat d’ell i d’Attal, emergeix també amb força el titular d’Ecologia, François de Rugy, que es converteix en el número dos del gabinet de Macron, mentre que hi romanen figures de pes polític com el ministre d’Exteriors, Jean-Yves Le Drian, o Bruno Le Maire, que està al capdavant d’Economia.

tracking