Estats Units
Hamas condemna el tiroteig de Pittsburgh que va deixar 11 morts
L’organització palestina, considerada terrorista per molts països, rebutja “l’acte agressiu contra llocs de culte”
El moviment islamista Hamas va condemnar ahir des de Gaza el tiroteig a una sinagoga de Pittsburgh (Estats Units), en el qual van ser assassinades onze persones i altres sis van resultar ferides, quatre de les quals eren policies. “Aquest acte agressiu contra llocs de culte, que és fortament condemnable, posa de manifest que el terrorisme no té religió ni ideologia”, va declarar Basin Naim, membre de l’òrgan de Relacions Internacionals de Hamas. Hamas va transmetre el condol als familiars i va desitjar també una “ràpida recuperació als sis ferits”.
“Com a palestins que han aguantat el terrorisme de l’ocupació israelita, som els més conscients del que significa terrorisme i quines són les seves destructives conseqüències”, va dir en un comunicat el grup considerat una organització terrorista tant per Israel com la Unió Europea o els Estats Units entre d’altres.
L’autor de la matança de dissabte passat, Rob Bowers, de 46 anys, s’enfronta a la pena de mort en un procés que la fiscalia americana enfoca com un crim d’odi i no com un acte de terrorisme domèstic. Segons avança la investigació, es van coneixent nous detalls que fan pensar que la motivació de l’assassí era purament antisemita. Les autoritats van confirmar que, mentre disparava de manera indiscriminada dins de la sinagoga, Bowers cridava que havia de “matar tots els jueus”.
D’altra banda, el president dels Estats Units, Donald Trump, va demanar unitat després de la matança. “Ha estat un tiroteig horrible contra els jueus americans. No hi ha d’haver lloc per a l’antisemitisme als Estats Units, ni per a cap altre tipus de prejudicis”, va dir Trump durant un acte organitzat per associacions agrícoles a Indiana.
Trump, que en el passat va ser acusat de fomentar la divisió al país i de mostrar-se poc contundent amb els supremacistes blancs, va fer una crida a tot el país per alçar-se “per sobre de l’odi” i a “deixar enrere” les divisions per poder abraçar el “destí comú” del poble nord-americà.