Brasil

Bolsonaro comença a perfilar el govern i l'agenda internacional

El president electe escollirà els dies propers els encarregats de la transició amb l’executiu de Temer, i es prendrà “un temps” per decidir l’equip ministerial

Bolsonaro comença a perfilar el govern i l'agenda internacionalEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El president electe de Brasil, Jair Bolsonaro, anunciarà els membres del gabinet a final de novembre, mentre ja comença a planificar la seva agenda internacional, van informar ahir fonts del seu entorn, l’endemà de la victòria a les urnes.

El polític ultradretà, que va gua­nyar les eleccions d’aquest diumenge amb un 55% dels vots davant el progressista Fernando Haddad, dedicarà els dies vinents a escollir als membres de l’equip que negociarà la transició amb el govern de l’actual mandatari, Michel Temer. “Buscarem les millors persones per a aquest equip”, va declarar el diputat Onyx Lorenzoni, que es perfila com a titular de Presidència, càr­rec des del qual es controlen tots els ressorts del govern.

Sobre els futurs ministres, Lorenzoni va explicar que Bolsonaro “es prendrà un temps” per fer consultes i que en principi anunciarà tots els integrants del seu gabinet en conjunt d’aquí a un mes. Segons el futur home fort del govern, Bolsonaro romandrà fins diumenge o dilluns vinents a la residència de Rio de Janeiro, on des de començament d’aquest mes es recupera de les ferides que va patir el 6 de setembre passat, quan va ser apunyalat en un míting de campanya. Després es traslladarà a Brasília, on Temer li ha proposat que s’allotgi a la Granja do Torto, una residència de camp propietat del govern que està actualment desocupada i que en altres ocasions han utilitzat els presidents electes.

Aquell mateix dia començaran a intercanviar informació els equips que prepararan la transició, que segons va garantir el ministre de la Presidència, Eliseu Pa­dilha, serà “tranquil·la” i amb “voluntat de total col·laboració” per part de l’executiu actual. “La nostra intenció és fer una transició amb la màxima transparència possible, oferint totes les informacions que estiguin disponibles o siguin sol·licitades”, va declarar Padilha als periodistes.

D’altra banda, Lorenzoni va indicar que el president electe ja prepara l’agenda internacional, que inclourà en primer lloc un viatge a Xile, on serà rebut pel mandatari Sebastián Piñera. El diputat va explicar que aquesta visita ja havia estat “acordada” amb Piñera, que va enviar un càlid missatge de felicitació a Bolsonaro després de la victòria en les urnes, però no va aclarir si serà encara en la seva condició de president electe o quan ja hagi assumit el càrrec.

Felicitació de Donald Trump

Lorenzoni va avançar que una altra destinació en l’agenda de Bolsonaro serà els Estats Units, per entrevistar-se amb el president, Donald Trump, per qui professa una “gran admiració”. Trump va ser un altre dels líders mundials que el va trucar diumenge per felicitar-lo. El mateix mandatari nord-americà va informar sobre la trucada ahir a Twitter. “Vaig tenir una bona conversa amb el recentment escollit president de Brasil, Jair Bolsonaro, que va guanyar les eleccions per un marge substancial. Acordem que els Estats Units i Brasil treballaran estretament en matèria comercial, militar i tota la resta!”, va escriure.

Lorenzoni també va avançar que una prioritat del govern que Bolsonaro assumirà l’1 de gener vinent serà la reforma del sistema de jubilacions. “Establirem les pri­oritats. Una serà l’àrea econòmica” i inclourà la reforma del sistema de jubilacions, però “de llarg termini i per als propers 30 anys”, va declarar.

tracking