aràbia saudita

Khashoggi va ser estrangulat res més entrar al consolat a Istanbul

La Fiscalia turca desmenteix els rumors que el periodista fos esquarterat viu

Khashoggi va ser estrangulat res més entrar al consolat a Istanbulefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Turquia va fer ahir públics els resultats principals de la seva investigació sobre l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi, segons la qual va ser estrangulat res més entrar al consolat d’Aràbia Saudita a Istanbul. El cadàver va ser esquarterat posteriorment per fer-lo desaparèixer.

El ministeri públic turc va assenyalar aquests fets en un comunicat en el qual lamenta que la visita del fiscal saudita, Saud el Moyeb, no hagi contribuït a esclarir les circumstàncies del crim. “Jamal Khashoggi va ser assassinat mitjançant estrangulament, de forma planificada per endavant, immediatament després d’entrar el 2 d’octubre del 2018 al consolat d’Aràbia Saudita a Istanbul per recollir uns documents relatius al seu matrimoni”, afirma el comunicat. “El cos de Jamal Khashoggi va ser eliminat mitjançant esquarterament, també de forma planificada”, agrega el text.

Aquestes són les úniques dades avançades ara com ara per la Fiscalia, les quals desmenteixen diversos rumors, difosos en la premsa turca i internacional, segons els quals el periodista saudita va ser esquarterat viu, o que el seu cos va ser dissolt en àcid.

El ministeri fiscal turc va emetre el comunicat moments abans que el fiscal en cap saudita, Saud El Moyeb, que havia arribat a Istanbul diumenge, es traslladés a l’aeroport per tornar al seu país. El text indica que la primera reunió entre El Moyeb i el fiscal turc encarregat del cas, Irfan Fidan, va tenir lloc dilluns. En el transcurs de l’entrevista, els turcs van exigir als seus col·legues saudites per escrit la resposta a tres preguntes fonamentals per a la investigació. Primer de tot, el parador del cos de Khashoggi. A més, van exigir saber si la Fiscalia saudita té qualsevol informació sobre la planificació prèvia de l’assassinat, i finalment, qui és el “col·laborador local” que segons declaracions de Riad era l’encarregat de desfer-se del cadàver.

La delegació saudita es va reunir amb la turca una vegada més dimarts, “i se li van repetir aquestes preguntes, subratllant que s’està esperant una resposta”, al que els saudites van prometre respondre aquell mateix dia, afirma el comunicat. Però la contestació escrita que va fer arribar el fiscal saudita ahir al turc, tan sols consistia en “una invitació al fiscal cap d’Istanbul i el seu equip a anar a Aràbia Saudita amb totes les proves per investigar conjuntament” el cas.

Telèfon mòbil

La cadena NTV va assegurar ahir que El Moyeb va demanar als seus col·legues turcs el telèfon mòbil de Khashoggi, que aquest havia deixat la seva promesa, Hatice Cengiz, abans d’entrar al consolat, i que segons la premsa turca podria contenir informació clau, en estar connectat amb el rellotge intel·ligent de polsera del periodista. Però la Fiscalia turca va denegar aquesta petició, afegeix el canal.

L’única informació transmesa pels saudites a l’equip turc, segons el comunicat de la Fiscalia, és que les seves autoritats “no tenen cap constància d’un col·laborador local” en el crim. La versió que el cos va ser lliurat a aquest col·laborador s’havia filtrat a la premsa a través d’una font saudita anònima, però el propi president turc, Recep Tayyip Erdogan, l’havia acceptat com a oficial i havia exigit reiteradament a Riad que desvelessin la seva identitat.

tracking