Espanya
El Suprem rectifica i obliga el client a pagar l'impost de les hipoteques
L’alt tribunal acorda en una ajustada votació i després de dos dies de deliberacions recuperar la doctrina anterior
El Tribunal Suprem espanyol va acordar ahir després d’una tensa reunió i d’una votació molt ajustada que sigui el client qui aboni l’impost d’Actes Jurídics Documentats (AJD) vinculat a la firma d’una hipoteca. D’aquesta manera, l’alt tribunal fa un pas enrere en la recent doctrina, dictada fa tres setmanes, que imposava a la banca el pagament d’aquest gravamen.
Després de dos dies de deliberacions, el ple de la sala contenciosa administrativa va decidir, per 15 vots contra 13, rebutjar els recursos plantejats i recuperar la doctrina anterior a la sentència del 18 d’octubre, de manera que sigui l’hipotecat el que assumeixi la taxa. En les sentències, que es coneixeran en els pròxims dies, el Suprem recupera el criteri vigent fins al 16 d’octubre, segons el qual és el client qui es beneficia en inscriure la hipoteca al Registre de la Propietat i, per tant, ha de pagar l’impost.
En tres sentències divulgades el passat 18 d’octubre, el Suprem es desdeia de la seva doctrina anterior i optava perquè fossin les entitats financeres les que es fessin càrrec de la taxa, en considerar que el subjecte passiu era el prestador, i no el prestatari. Aquestes resolucions judicials van suposar per als bancs la pèrdua de 5.000 milions d’euros de cotització borsària en un sol dia, i van obligar al president de la sala, Luis Maria Díez Picazo, a convocar un ple que va començar dilluns i que es va perllongar durant prop de 16 hores.
Les associacions de consumidors es van apressar a criticar la decisió, i Facua va acusar el sector financer de difondre missatges “enganyosos i alarmistes” per no haver d’assumir l’impost. Així mateix, un portaveu va mostrar la seva confiança en què, igual com va passar amb les clàusules terra, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea acabarà donant la raó als clients.
De la seva banda, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va demanar la immediata dimissió de Diez Picazo, per la seva “gestió pèssima” de l’afer, que ha acabat amb una sentència favorable als bancs que va qualificar de “vergonyosa”. Així ho va dir Enrique García, portaveu de l’organisme.
Quant a les entitats financeres, a part d’insistir en la seva voluntat d’acatar les resolucions judicials i de demanar seguretat jurídica, no es van pronunciar encara de forma explícita sobre la sentència.
Si dilluns, després de la primera jornada de deliberacions del ple, el principal indicador de la borsa espanyola, l’IBEX 35, va pujar un 0,20% animat pel sector financer, ahir la sessió va trans-córrer en sentit contrari, i el selectiu es va deixar un 0,24 % i els 9.000 punts llastrat per la banca, encara que cal esperar que en la sessió d’avui recuperin el terreny perdut.
Podem crida a la mobilització
D’altra banda, Units Podem va fer una crida a dur a terme una “gran mobilització cívica” en protesta per la decisió del Tribunal Suprem. La formació liderada per Pablo Iglesias va denunciar que la “independència” del TS ha quedat en “entredit” arran de la sentència favorable a les entitats bancàries. “Guanya la banca i perden els ciutadans. La independència del Tribunal Suprem està en dubte; la democràcia afeblida”, va escriure el secretari general de Podem al seu compte personal de Twitter.
Així, va cridar a convertir “la vergonya i la ràbia” davant aquesta decisió en “una gran mobilització cívica per defensar els drets de la majoria enfront dels privilegis d’una minoria”. En la mateixa línia, la portaveu de Podem al Congrés dels Diputats, Irene Montero, va dir que cal sortir al carrer a defensar “que es faci justícia”.