Espanya
El Tribunal de Comptes condemna Artur Mas a tornar 5 milions pel 9-N
A banda de l’expresident català també han estat sentenciats els exconsellers Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau, i sis persones més
El Tribunal de Comptes va condemnar ahir l’expresident català Artur Mas i els exconsellers Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau a retornar gairebé cinc milions d’euros gastats per la Generalitat en la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014, una condemna contra la qual els afectats recorreran en considerar-la “aberrant”.
Segons la sentència, han estat condemnats Mas, els exconsellers i sis persones més per les despeses originades pel 9-N, xifrades en 4.946.788,16 euros. Concretament, el Tribunal de Comptes considera responsables comptables directes els esmentats, a banda de Lluís Bertran Saura, Josefina Valls, Jaume Domingo Planas, Ignasi Genovès, Jordi Vilajoana i Teresa Prohias.
A Mas se’l fa responsable del total dels 4,9 milions d’euros i, a la resta, se’ls van imputant imports en funció del seu paper en el 9-N. Així, Homs ha de respondre per poc més d’1,9 milions per diversos conceptes, entre els quals la campanya de publicitat institucional, que va costar 806.000 euros; Irene Rigau, per 2,8 milions destinats a la compra i el trasllat dels 7.000 ordinadors emprats en les taules de votació, i Joana Ortega, per 865.600 euros.
En un comunicat, Mas, Ortega, Homs i Rigau van afirmar que la sentència és “una aberració jurídica, que vulnera la pròpia jurisprudència del Tribunal de Comptes”, per la qual cosa presentaran “el corresponent recurs davant la sala d’apel·lacions” del tribunal. Segons els quatre condemnats, que avui compareixeran en roda de premsa, la decisió “es troba molt lluny de la imparcialitat” i pretén ser, d’una banda, “un escarment” per a tots aquells que van dur a terme el procés participatiu del 9-N i, d’una altra, “un avís a navegants” per a futures ocasions.
“No acceptem en cap cas la sentència i reiterem que de cap manera no s’ha produït cap despesa irregular que comporti una responsabilitat comptable que justifiqui la pena imposada”, van recalcar, a més de recordar que “durant el judici penal, el mateix Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va desestimar el delicte de malversació”.
El president del PDeCAT, David Bonvehí, va afirmar que la condemna és “política” i “injusta” i va animar els afectats a recórrer contra la sentència, si cal fins al Tribunal d’Estrasburg. En canvi, la sotssecretària d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, va destacar que Artur Mas ha de pagar perquè “va malversar i va gastar els diners dels catalans en una cosa il·legal”.
Suport als pressupostos
Mentrestant, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, va assegurar que Pedro Sánchez està disposat a reunir-se amb el president català, Quim Torra, el 21 de desembre al Palau de la Generalitat, el mateix dia en què tindrà lloc a Barcelona un consell de ministres. Calvo confia que els independentistes amb representació al Congrés donaran suport als comptes de l’executiu i va avisar que “ningú no entendria un boicot a uns pressupostos que Catalunya necessita”.
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va advertir Torra que si no s’aproven els comptes pot “tornar a la Moncloa el bloc reaccionari” del 155, fins i tot amb Vox. En canvi, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va lamentar que Podem faci “xantatge emocional” amb els pressupostos i va advertir que “mentre subsisteixi la repressió” no els negociaran.