Regne Unit

Londres i Brussel·les arriben a un principi d'acord sobre el Brexit

La primera ministra, Theresa May, sotmetrà ara el text a l’aval del govern, i després haurà de ser aprovat pel Parlament i els 27 socis comunitaris

Londres i Brussel·les arriben a un principi d'acord sobre el BrexitEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Regne Unit i la Unió Europea van assolir ahir un principi d’acord sobre el Brexit, que la primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, sotmetrà ara al judici del seu gabinet de ministres. Downing Street va informar que els equips negociadors de totes dues bandes han pactat un esborrany sobre les condicions de la sortida britànica de la UE, gairebé 20 mesos després que Londres invoqués l’article 50 del Tractat de Lisboa, el que va iniciar un compte enrere de dos anys per a la ruptura.

El text acordat ha de rebre ara el vistiplau de l’equip de govern de May, en el qual una facció d’euroescèptics s’ha mostrat fins ara crítica amb la marxa de les negociacions, i ser avalat més tard pel Parlament britànic i els 27 socis comunitaris restants. La primera ministra ha convocat el seu gabinet avui a primera hora de la tarda per decidir quins seran els “següents passos” que doni el Regne Unit.

Londres està sota pressió per validar un esborrany aquesta setmana si vol que Brussel·les convoqui una cimera extraordinària a final de novembre per formalitzar el pacte. Aquest calendari donaria espai a May per presentar l’acord davant del Parlament abans del recés nadalenc, la qual cosa al seu torn permetria tramitar a l’inici del 2019 les nombroses lleis que han de donar forma al Brexit abans que es materialitzi el divorci, el proper 29 de març. Un retard en aquesta agenda podria obligar a més a algunes empreses a començar a activar plans de contingència davant la possibilitat que el Regne Unit trenqui els seus llaços amb la UE sense un acord.

Els líders de la facció més euroescèptica del partit de May van carregar ahir contra l’esborrany de l’acord, que segons mitjans britànics pot superar les 600 pàgines. L’exministre d’Exteriors Boris Johnson, que va liderar la campanya del Brexit abans del referèndum del 2016, va titllar d’“inacceptable” el pacte, els detalls del qual encara no s’han fet públics, mentre que Jacob Rees-Mogg, un dels tories euroescèptics més influents, va acusar May d’incomplir les seves promeses amb aquest projecte.

Els ministres del govern, per la seva banda, van ser convidats a la residència oficial de Downing Street per llegir la “documentació” relativa al principi d’acord abans de la decisiva reunió d’avui. El responsable de la disciplina de partit per als conservadors a la Cambra dels comuns, Julian Smith, va assegurar que espera que els ministres estudiïn detalladament l’esborrany de l’acord i es va mostrar confiat que el text sigui aprovat pel Parlament.

Puja la lliura esterlina

La lliura esterlina va respondre a la perspectiva d’un pacte pujant a nivells màxims en set mesos respecte a l’euro, si bé els analistes van advertir que aquest avanç pot ser temporal, en cas que el gabinet o el Parlament tombin el text.

Segons va avançar la televisió pública irlandesa, RTE, l’acord proposa una solució per a la clàusula de seguretat que exigeix la UE perquè no s’aixequi una frontera a Irlanda del Nord, la qüestió més espinosa de les negociacions. El govern de Dublín va alertar, però, que encara queden “assumptes pendents” abans que pugui signar-se un acord definitiu. Perquè el Parlament doni llum verd al projecte, May espera comptar amb el nord-irlandès Partit Democràtic Unionista, ja que la majoria conservadora depèn dels seus 10 diputats.

tracking