Espanya

Marchena refusa presidir el Poder Judicial i obre una crisi institucional

Reivindica la seva independència i rebutja convertir-se en “un instrument al servei d’una opció política o una altra”

Marchena refusa presidir el Poder Judicial i obre una crisi institucionalEfe

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La renúncia del candidat pactat pel PP i el PSOE per presidir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el magistrat Manuel Marchena, va obrir ahir una crisi política que congela la renovació de l’òrgan de govern dels jutges en un moment de creixent desprestigi de la justícia a Espanya.

Marchena, en un comunicat, va reivindicar la seva independència i va subratllar que mai ha concebut “l’exercici de la funció jurisdiccional com un instrument al servei d’una opció política o una altra per controlar el desenllaç d’un procés penal”.

El PSOE i la majoria de les associacions de jutges creuen que la renúncia ha estat provocada per un missatge de whatsapp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en el qual defensava l’elecció de Marchena per presidir el CGPJ i el Suprem perquè es podria controlar “per darrere” la sala segona de l’alt tribunal –que jutjarà els líders independentistes catalans–, i que estan en joc “centenars de nomenaments”.

El president del govern, Pedro Sánchez, va acusar Cosidó d’afeblir el CGPJ i danyar el crèdit general de la justícia i li va demanar que renunciï al seu càrrec, però el PP va responsabilitzar l’executiu, acusant-lo d’haver “filtrat” detalls de la negociació per renovar l’òrgan de govern dels jutges desgastant la justícia. Amb aquest argument va anunciar la ruptura de l’acord amb els socialistes –“per la dignitat” del grup parlamentari, per “respecte” als jutges i per l’“enfortiment de les institucions”, va manifestar el seu líder, Pablo Casado–, encara que la tramitació parlamentària del pacte està en marxa i demà s’ha de votar en el ple del Congrés els quatre vocals juristes que ha de triar la Cambra baixa.

Fonts del PP van recordar que les negociacions amb els socialistes havien començat abans que Casado assumís la direcció del partit i van assenyalar que si no es va trencar abans l’acord va ser per respecte a Marchena. Els ànims entre els populars, van apuntar, estaven molt escalfats davant els canvis d’última hora del PSOE i d’alguns dels seus candidats, com ara el jutge José Ricardo de Prada, magistrat que va formar part del tribunal del cas Gürtel i que va motivar la declaració com a testimoni en el judici de l’expresident Rajoy.

Com va explicar Cosidó als seus companys al xat intern de senadors del PP, el “pacte previ” suposava no vetar noms i en qualsevol cas treure De Prada de l’Audiència Nacional era bo. “Millor de vocal que posant sentències contra el PP.” Els populars sostenen, a més, que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, negociadora de l’acord al costat del seu antecessor en el càrrec, Rafael Catalá, ja no és una interlocutora vàlida. De fet, avui intentarà que el Congrés la reprovi.

“Cortina de fum”

Ella, per la seva banda, va atribuir la ruptura del pacte per part del PP a una “cortina de fum” davant aquest whatsapp “absolutament inacceptable”, i va insistir que la “vocació” de l’executiu és renovar dins els terminis el CGPJ, el mandat del qual expira el 4 de desembre, perquè és “bo per a les institucions”. Per aconseguir-ho, és indispensable l’acord entre populars i socialistes, ja que la Constitució estableix que els vocals han de ser triats –deu al Congrés i deu al Senat– per una majoria de tres cinquenes parts. La Llei orgànica del Poder Judicial fixa, a més, que seran els vocals els que triïn el president del CGPJ i del Tribunal Suprem.

tracking