Espanya
Els CDR xoquen amb els mossos però no bloquegen el consell de ministres
Els activistes i la policia protagonitzen moments de tensió en diferents punts de Barcelona, però la reunió del govern se celebra amb normalitat a la Llotja de Mar
Els Comitès de Defensa de la República (CDR) van copsar ahir el protagonisme en les mobilitzacions a Barcelona, en les quals van tornar a xocar amb els mossos d’esquadra, si bé no van poder impedir que se celebrés amb normalitat la reunió del consell de ministres a la Llotja de Mar.
Després dels enfrontaments amb els mossos que van protagonitzar el 6 de desembre passat a Girona i Terrassa, des de diversos sectors sobiranistes s’havien fet crides a evitar que els CDR reproduïssin les imatges d’aldarulls. Finalment, però, sí que hi va haver xocs, concentrats al llarg del matí, encara que no van afectar la reunió del govern de Pedro Sánchez.
Des de primera hora del matí, els CDR van tallar el trànsit en més d’una vintena de trams de carretera en diferents punts de Catalunya, si bé els moments de major tensió es van viure a les mobilitzacions convocades a la capital catalana. Poc després de les 8.30 hores, tres columnes d’activistes dels CDR van partir des de diferents punts del centre de la ciutat, amb intenció de dirigir-se cap a la Llotja de Mar per a envoltar l’edifici, on s’havia de reunir a les 10 hores el govern.
No obstant això, el fort dispositiu policial planificat per blindar la trobada va impedir als manifestants acostar-se a la Llotja de Mar, per la qual cosa dues de les columnes dels CDR es van desviar del recorregut previst. Centenars d’activistes, alguns dels quals amb passamuntanyes, van tallar per unes hores la Ronda Litoral, mentre la tensió anava en augment a la zona de Drassanes, on hi va haver els primers incidents. Els CDR van muntar barricades amb tanques i contenidors al mig del carrer, alhora que van llançar pots de fum i pedres als mossos, que van carregar. La tensió també creixia a Via Laietana, on s’anaven concentrant centenars d’activistes, que tampoc van poder sobrepassar el cordó policial que els tallava el pas.
En total, els mossos van detenir tretze persones en els disturbis dels CDR, deu de les quals a Barcelona i altres tres al tall de l’autopista AP-7 a l’Ampolla. Segons van informar fonts policials, set dels detinguts van ser arrestats pels incidents a Drassanes, i un altre a primera hora en intentar saltar el cordó policial a Via Laietana amb material per elaborar un artefacte incendiari.
A la tarda, unes 40.000 persones, segons la guàrdia urbana, van participar en una manifestació unitària de l’independentisme al centre de Barcelona, que va transcòrrer sense incidents i va finalitzar amb la lectura d’un manifest en el qual es va anunciar un nou “cicle de mobilitzacions” per “derrocar el règim del 78” i exercir el dret d’autodeterminació contra la “repressió”.
Reconeixement a companys
A part de les mesures que ja havien trascendit, com l’augment del salari mínim a 900 euros o la pujada del sou dels funcionaris en un 2,25%, el govern espanyol va aprovar una declaració de rebuig i condemna al consell de guerra que el 1940 va condemnar a mort el president de la Generalitat Lluís Companys. En aquesta declaració, l’executiu proclama a més el seu reconeixement i la restitució de la dignitat de Companys com a president de la Generalitat. Així mateix, el consell de ministres també va decidir canviar el nom de l’aeroport de Barcelona-El Prat, que passa a dir-se Josep Tarradellas. La Generalitat va lamentar que s’hagi decidit el canvi de nom de manera unilateral.