Espanya

Botella i sis exregidors, condemnats per vendre 1.860 habitatges socials

El Tribunal de Comptes sentencia l’exalcaldessa i els membres del seu equip a pagar 22,7 milions per l’operació

Botella i sis exregidors, condemnats per vendre 1.860 habitatges socialsEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’exacaldessa de Madrid Ana Botella i sis dels seus regidors han estat condemnats a pagar 22,7 milions d’euros per vendre de forma “il·legal”, sense concurrència, publicitat i per sota del seu preu, 1.860 habitatges de l’Empresa Municipal d’Habitatge i Sòl (EMVS) al fons d’inversió Fidere el 2013.

El Tribunal de Comptes va acordar aquesta condemna, que serà recorreguda tant pels regidors com per Botella, en una resolució adoptada dijous, en la qual considera que les 18 promocions d’habitatge van ser alienades per sota del preu comptable i de mercat generant un perjudici a l’erari públic de 25,7 milions d’euros. El tribunal també condemna Fermín Oslé Uranga, conseller delegat de l’EMVS el 2013, a abonar tres milions d’euros.

El tribunal considera provat que aquesta venda, per 128 milions d’euros, es va tancar per sota del preu comptable dels immobles, de 159 milions, i també per sota del preu del mercat. L’alienació es va fer “sense elaborar un plec de condicions de la venda, ni fer un estudi tècnic de la necessitat econòmica i viabilitat jurídica d’aquesta, ni fixar amb caràcter previ, mitjançant l’oportú informe tècnic o taxació homologada, el valor dels immobles a alienar”, assegura la sentència.

A més, l’EMVS “no va promoure una veritable concurrència”, ja que “amb caràcter previ i per tant privilegiat” l’empresa pública va facilitar informació sobre la compravenda a quatre entitats, una de les quals, Fidere, va resultar adjudicatària. El tribunal considera provat que l’excaldessa i els regidors del seu equip de govern “no van advertir ni van evitar que l’alienació es fes a través d’un procediment il·legal i per un preu lesiu per al patrimoni públic”. I “sense perjudici del dol”, afegeix fent referència a la intenció de provocar mal, “van incórrer almenys en negligència greu perquè no van preveure ni van impedir el perjudici en el patrimoni públic” ni van complir “el grau de diligència que els era exigible”.

Aquests regidors, Concepción Dancausa –exdelegada del govern a Madrid–, Paz González, Enrique Núñez, Diego Sanjuanbenito –alts càrrecs de l’actual govern regional–, Dolores Navarro i Pedro del Corral –actual regidor a la capital–, recorreran contra la sentència i defensen que no van intervenir en l’operació, de la qual responsabilitzen l’EMVS. També es planteja recórrer l’actual govern municipal de Manuela Carmena, ja que encara que l’ajuntament de la capital espa­nyola celebra que el tribunal consideri il·legal la venda, defensa que el crebant patrimonial va ser de 127 milions d’euros i no de 25,7 milions.

EL GOVERN APUJA LES PENSIONS UN 1,6% I UN 3% LES MÍNIMES

El govern espanyol va aprovar ahir una pujada de les pensions per sobre de la inflació prevista el 2019, de l’1,6% general i del 3% per a les mínimes i no contributives, però finalment ha decidit no derogar el mecanisme de revalorització anual imposat pel PP en la seva reforma de les pensions del 2013. Malgrat que l’esborrany del decret llei suprimia aquesta fórmula i establia un nou sistema de revalorització, en el text aprovat ahir es disposa que no s’apliqui la normativa vigent per la qual entre el 2014 i el 2017 la pujada de les pensions va ser del 0,25%. La norma recull la voluntat del govern d’establir un nou mecanisme el primer semestre de 2019.

tracking