Regne-Unit

L'acord del Brexit de May pateix una aclaparadora derrota al Parlament

El Parlament britànic va votar ahir en contra de l’acord sobre el Brexit que va aconseguir amb la Unió Europea la primera ministra, Theresa May, que avui s’enfrontarà a una moció de censura convocada per l’oposició laborista.

L'acord del Brexit de May pateix una aclaparadora derrota al ParlamentEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Parlament britànic va votar ahir en contra de l’acord sobre el Brexit que va aconseguir amb la Unió Europea la primera ministra, Theresa May, que avui s’enfrontarà a una moció de censura convocada per l’oposició laborista. Per una aclaparadora majoria –432 vots en contra i 202 a favor–, la Cambra dels Comuns va rebutjar el pacte presentat per May. Ara, la premier té de termini fins dilluns que ve per a exposar un pla alternatiu.

Més de cent conservadors es van rebel·lar contra la disciplina de vot de la seva formació per oposar-se al pacte de la primera ministra, que va patir una de les derrotes parlamentàries més àmplies infligides a un govern britànic en temps recents. Moments després de la votació, el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, va presentar una moció de censura contra el govern conservador amb l’objectiu de mirar de forçar unes eleccions.

Si May supera la moció, per a la qual necessitarà els vots d’almenys la meitat de la cambra, la primera ministra planeja obrir una ronda de reunions amb altres formacions britàniques per explorar possibles alternatives al seu acord, que poguessin comptar amb el suport dels diputats.

El nord-irlandès Partit Democràtic Unionista, clau per formar majories en aquesta legislatura, ha insistit aquesta setmana que no donaria suport a una eventual moció de censura laborista, per la qual cosa May confia a guanyar la votació.

“És clar que la Cambra no dona suport a aquest acord, però el vot d’aquesta nit no ens diu res sobre el que sí que recolza”, va esgrimir May després de conèixer-se el resultat de la votació, que paralitza de moment el procés de ratificació d’un pacte al qual han donat el vistiplau els 27 socis comunitaris restants.

El 29 de març, el Regne Unit abandonarà la UE, segons marca el termini establert per l’article 50 del Tractat de Lisboa i la pròpia legislació britànica. Si no es ratifica un pacte, hi ha dues possibilitats: o bé Londres i Brussel·les pacten una extensió o bé es produiria en aquesta data una ruptura no negociada.

Els conservadors més euroescèptics reclamen a May que torni a Brussel·les a la recerca de noves concessions, en particular respecte al mecanisme de salvaguarda dissenyat per evitar una frontera a Irlanda del Nord. Argumenten que aquesta clàusula deixarà lligat el Regne Unit a les estructures comunitàries fins que se signi un nou tractat comercial entre Londres i Brussel·les, la qual cosa pot trigar anys. La cap de Govern va argumentar ahir al respecte que la salvaguarda és necessària “per garantir que no s’aixecarà una frontera dura” a Irlanda del Nord, fet que minaria els acords de pau signats a la regió l’any 1998.

tracking