Regne Unit

May supera per un estret marge la moció de censura dels laboristes

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va superar ahir per un marge de tan sols 19 vots la moció de censura contra el seu govern plantejada al Parlament pel líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn.

May supera per un estret marge la moció de censura dels laboristesEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va superar ahir per un marge de tan sols 19 vots la moció de censura contra el seu govern plantejada al Parlament pel líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn. Per 325 vots a favor de mantenir el govern i 306 en contra, May va obtenir la confiança de la majoria de la Cambra dels Comuns, l’endemà de perdre per un ampli marge la votació sobre l’acord del Brexit al qual va arribar amb la Unió Europea (UE).

Després de conèixer el resultat, la primera ministra va afirmar que continuarà treballant per tal de “complir la solemne promesa” de materialitzar el resultat del referèndum celebrat el juny del 2016, en el qual els britànics van decantar-se, per una ajustada majoria, per abandonar el club comunitari.

“Tenim la responsabilitat d’identificar un camí cap endavant que ens permeti obtenir el suport d’aquesta cambra”, va agregar la cap de Govern davant els diputats, tot reiterant la seva intenció de conversar amb la resta de forces polítiques per mirar de trobar un terreny comú.

L’ala més euroescèptica dels conservadors, així com els seus socis del nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP), van avalar el fet que May continuï al capdavant de l’executiu, malgrat que s’havien oposat, en la votació celebrada dimarts, al seu pacte sobre les condicions de sortida de la Unió. Tots dos grups exigeixen a Theresa May que torni a Brussel·les per tal d’obtenir diverses concessions sobre el mecanisme de salvaguarda irlandesa, dissenyat per evitar una frontera a Irlanda del Nord. Malgrat tot, la Unió Europea s’ha mostrat fins ara, i de manera reiterada, en contra de reobrir aquest acord, segellat a final del mes de novembre passat.

Legalment, la primera ministra té de termini fins dilluns que ve per a tornar al Parlament i exposar un pla B per al Brexit, que es materialitzarà, si no es pacta amb Brussel·les una extensió de la data límit, el 29 de març.

Durant el debat sobre la moció de censura, May va argumentar que convocar avui dia unes eleccions generals seria “el pitjor que podria fer” el Regne Unit. Segons la seva opinió, avançar els comicis “aprofundiria en les divisions, quan ara mateix necessitem unitat, portaria caos, quan ara mateix necessitem certitud, i provocaria retards, quan ara mateix hem de continuar avançant”, va declarar.

Corbyn, per la seva part, va acusar la primera ministra d’haver “fallat al país”, i li va exigir que dimiteixi per donar pas a uns nous comicis. “Qualsevol altre primer ministre que s’hagués enfrontat a una derrota de l’escala de la qual va patir vostè ahir a la nit [dimarts per al lector] hauria dimitit i aquest país podria triar el govern que desitgi”, va esgrimir el líder laborista adreçant-se a la premier britànica.

L’opció del segon referèndum

Després de perdre la moció de censura, Corbyn estarà sotmès a pressió, des de les seves pròpies files, per tal de donar suport a la convocatòria d’un segon referèndum sobre la sortida de la UE. El laborista, que ha defensat la necessitat de respectar el resultat de la consulta de l’any 2016, en la qual el 51,9 per cent dels electors van optar per abandonar la Unió Europea, ha sostingut fins ara que només es plantejaria un nou plebiscit si falla el seu objectiu de forçar unes noves eleccions legislatives.

tracking