Espanya
El sector del taxi estén la protesta a Madrid i rebutja la regulació del VTC
Els taxistes de la capital se sumen a les aturades a Barcelona i demanen que el temps de precontractació dels vehicles amb conductor es fixi per llei
Els taxistes de Madrid es van sumar ahir a la vaga indefinida que els seus companys de Barcelona van començar divendres, mentre el govern regional madrileny i la Generalitat buscaven solucions després de veure rebutjades les seves propostes per regular l’activitat dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC).
Les associacions de Madrid es van reunir amb la consellera de Transports, Rosalía Gonzalo, hores abans que els taxistes de Barcelona mantinguin, avui, una nova trobada amb responsables de la Generalitat. Abans de la reunió de Madrid, el president de Fedetaxi, Miguel Ángel Leal, va acusar el govern regional d’intentar “passar la pilota” a l’ajuntament de la capital.
El president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, havia plantejat als taxistes que el temps de precontractació dels serveis de VTC, un dels punts més sensibles, sigui fixat pels ajuntaments. Els taxistes, no obstant això, volen que la precontractació s’imposi per llei i no mitjançant ordenances municipals. Leal va manifestar que l’esborrany elaborat pel govern regional els sembla “una broma”.
Centenars de taxistes es van manifestar des de la Puerta del Sol fins a Cibeles. Després de concentrar-se al migdia enfront de la seu del govern autonòmic, els taxistes van marxar pel carrer Preciados fins a la Gran Via, on van intentar tallar la circulació de tots els carrils, tot i que la policia ho va impedir. Posteriorment, els manifestants es van aturar enfront de la seu de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), on van fer una seguda.
Mentrestant, els taxistes de Barcelona, en vaga indefinida des de divendres, van endurir les seves protestes abans de veure’s avui amb la Generalitat, que preveia aprovar el decret sobre els VTC en un mes, encara que ara estudia ampliar el termini. A més de mantenir bloquejat per quart dia el tram central de la Gran Via de Barcelona, uns 2.000 taxistes vestits amb armilles grogues van portar les protestes al centre de Barcelona, a les rondes i al port.
Un grup va intentar entrar al parc de la Ciutadella per dirigir-se al Parlament, però els mossos els van tancar el pas. Tres agents de la policia catalana van resultar ferits durant els enfrontaments. També un guàrdia civil va ser ferit al port de Barcelona. Els taxistes, a més, van causar danys a dos vehicles VTC. La patronal Unauto ha xifrat en uns 80 els cotxes VTC que han resultat “danyats” per taxistes des de divendres.
Accions a la Jonquera
El conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet, preveu reunir-se avui a la tarda amb els taxistes per intentar acostar posicions, després que aquests amenacessin de tallar també l’AP-7 a l’altura de la Jonquera. Després d’una trobada amb representants de les empreses de VTC, Calvet va insistir ahir a defensar que els serveis es contractin amb una antelació mínima que sigui de quinze minuts.
No obstant això, va garantir que el decret donarà cobertura legal a l’àrea metropolitana de Barcelona perquè pugui establir un temps major mitjançant un reglament. El conseller va exigir de nou a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que “assumeixi les seves responsabilitats i no s’amagui darrere la Generalitat”. Segons Calvet, l’aturada dels taxistes i les protestes dels VTC podrien arriba a costar un milió d’euros diaris a les administracions.