Relacions bilaterals
Merkel i Macron rellancen l'eix francoalemany amb un nou tractat
Els dos mandataris subscriuen a Aquisgrà un acord per reforçar les relacions entre els respectius estats, en un context de crisi europea arran del Brexit
La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, van rellançar ahir l’eix francoalemany amb la signatura del Tractat d’Aquisgrà, complementari al de l’Elisi, subscrit el 1963. “Amb el Tractat d’Aquisgrà renovem el fonament de la cooperació entre els nostres dos països”, va declarar Merkel durant la cerimònia en aquesta ciutat de l’oest d’Alemanya.
La cancellera va ressaltar després que, en vista d’un passat de guerres entre França i Alemanya, la relació actual és una cosa que no pot donar-se per sobreentesa, i que ha estat el fruit d’un treball que va començar després de la II Guerra Mundial. El nou tractat, segons la mandatària, respon a la necessitat de fer front als temps actuals, marcats per l’amenaça dels populismes i els nacionalismes i pel que representa el Brexit per a la Unió Europea.
Macron, per part seva, va qualificar el tractat d’“indispensable”, i va afirmar que amb ell Alemanya i França “obren un nou capítol”. En aquest sentit, va ressaltar que “fem un nou pas a partir del fonament de la reconciliació”. A més, el president francès es va referir a la sortida del Regne Unit de la UE com el “Brexit dolorós”, i va recordar els “grans canvis” que afronten els europeus en l’àmbit internacional. Entre ells, va citar el canvi climàtic, el terrorisme o el desafiament de la immigració.
“En aquest món, Alemanya i França han d’assumir la seva responsabilitat i mostrar el camí”, va dir Macron, qui va agregar que tots dos estats han de mostrar “com les nacions adultes viuen en pau”. “L’amenaça avui no ve dels veïns, sinó de l’exterior d’Europa i de l’interior de la nostra societat”, va continuar el president francès. I va alertar del repte que suposa “respondre al malestar” dels ciutadans europeus, i per això va fer una cridar a “una nova solidaritat” per tal de poder assumir “aquesta responsabilitat davant Europa”. “Els nostres ciutadans demanen una resposta cada vegada més forta”, va assenyalar.
Tant Merkel com Macron van ressaltar també el “caràcter simbòlic” d’Aquisgrà, la vella capital de l’imperi carolingi que reflecteix tant les similituds de la història dels dos països com els diferents camins que han seguit.
Després de la cerimònia de la signatura del tractat, Merkel i Macron van participar en un diàleg amb ciutadans alemanys i francesos que van formular preguntes sobre temes que van anar des de la política de defensa comuna fins a la millora de les connexions ferroviàries entre els dos països. Finalment, es va arribar al tema de la cerca de la convergència econòmica i les diferències entre els dos països en el tema de l’austeritat.
Política econòmica
“A França se li ha retret un excés de despesa i un escàs esforç per estabilitzar els pressupostos. A Alemanya un excés de zel en l’estabilització dels pressupostos i no haver fet suficients inversions”, va dir Macron. “Hem de buscar un camí que sigui satisfactori per als dos”, va afegir. Merkel, per la seva banda, va recordar que Alemanya està marcada pel seu propi idioma, en el qual la paraula schuld significa tant deute com culpa, mentre que en francès hi ha dues paraules diferents per als dos conceptes.
El nou tractat se centra en apartats com la seguretat, la cooperació econòmica, la recerca o la tecnologia, i inclourà així mateix qüestions de política exterior, educació, cultura, canvi climàtic, medi ambient i societat civil.