Veneçuela

L'Eurocambra, primera institució de la UE que reconeix Juan Guaidó

El Parlament Europeu reconeix l’opositor com a president interí legítim del país llatinoamericà, després que Maduro descarti noves eleccions

L'Eurocambra, primera institució de la UE que reconeix Juan GuaidóEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Parlament Europeu va reconèixer ahir Juan Guaidó com a president interí legítim de Veneçuela després de constatar que Nicolás Maduro no té intenció de convocar eleccions, i va reclamar l'alliberament immediat de tots els periodistes detinguts al país els últims dies. La resolució, impulsada pels quatre partits majoritaris a l’Eurocambra i aprovada amb 439 vots a favor, 104 en contra i 88 abstencions, assenyala que l’Eurocambra reconeix Juan Guaidó com a president “d’acord amb la Constitució de Veneçuela” i expressa “suport absolut al seu full de ruta”.

“El PE reconeix Juan Guaidó com a president legítim de Veneçuela. És la primera institució europea a fer-ho, demanem als estats membres i a la Comissió Europea que facin el mateix al més aviat possible per tenir una posició única i forta”, va dir el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, davant el ple.

El text insta igualment la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, i els estats membres de la UE, a reconèixer Guaidó “fins que es puguin convocar noves eleccions presidencials lliures, transparents i creïbles per restaurar la democràcia”. La resolució rebutja taxativament l’ús de la violència, amb referència tant a la repressió del règim com a qualsevol solució a la crisi que pugui implicar l’ús de la força. A més, dona suport a la petició en aquest sentit del secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guter­res, perquè es dugui a terme una investigació independent i exhaustiva sobre els assassinats comesos al país.

Van votar a favor de la resolució la totalitat del grup del Partit Popular Europeu (PPE) i dels conservadors i reformistes (ECR), així com la major part, incloent els espanyols, dels socialdemòcrates (S&D) i liberals (ALDE), alguns parlamentaris dels grups ecologistes i euroescèptics i un únic eurodiputat de l’Esquerra Unitària Europea. Per contra, van rebutjar la resolució els eurodiputats espanyols d’Esquerra Unida i Podem per part del grup de l’Esquerra Unitària, així com els d’Equo, ICV, BNG i ERC, emmarcats en el grup dels Verds. Entre els eurodiputats espanyols només es va abstenir el parlamentari del PDeCAT Ramon Tremosa.

El text aprovat en el ple celebrat a Brussel·les va incloure, a més, una esmena introduïda a última hora per exigir l’alliberament immediat dels reporters arrestats a Veneçuela, entre els quals un equip de l’Agència Efe.

Precisament poques hores després, els tres periodistes d’Efe, que havien estat detinguts dimecres, van quedar en llibertat. Tots ells continuaran informant de la situació que viu el país, segons va afirmar el ministre espanyol d’Exteriors, Josep Borrell. El govern espanyol havia demanat l’alliberament immediat dels treballadors de l’agència. Al fotògraf espanyol Gonzalo Domínguez i a la redactora colombiana Maurén Barriga els van detenir a l’hotel on s’allotjaven, mentre que Leonardo Muñoz, un altre colombià, va ser arrestat unes hores abans juntament amb el seu col·laborador veneçolà.

Periodistes francesos

Ahir mateix també van ser alliberats dos periodistes francesos que van ser detinguts dimarts mentre enregistraven imatges davant del Palau de Miraflores, la seu de la presidència veneçolana. Baptiste des Monstiers i Pierre Caillé, tots dos de la cadena TF1, gravaven un reportatge per al programa Quotidien.

tracking