regne unit
Un milió de britànics demanen un segon referèndum del Brexit
Els carrers de la capital anglesa van viure ahir una jornada de protesta amb una marxa contrària a la retirada del Regne Unit de la UE
Un milió de persones, segons xifres de l’organització, contràries a la retirada de Regne Unit de la Unió Europea (UE) van marxar ahir pel centre de Londres per exigir un nou referèndum davant una profunda crisi del Brexit, que amenaça la presidència de la primera ministra Theresa May. Després de tres anys de tortuós debat, encara no se sap com, quan o fins i tot si tindrà lloc el Brexit, mentre May intenta superar la crisi política més greu en almenys una generació. Sota el lema “Put it to the people march” (“Posa’l en mans de la gent”, en referència a la decisió sobre el Brexit), la marxa es va iniciar en el cèntric carrer Park Lane i va fer un recorregut durant aproximadament dues hores que va culminar a la plaça del Parlament.
De confirmar-se el milió d'assistents que va comptabilitzar l'organització, People’s Vote, la marxa es convertiria en la manifestació més multitudinària a favor d’una segona consulta que se celebra al país des de la celebració del primer referèndum, ja que en l'última protesta, que va tenir lloc el mes d'octubre passat, van acudir 670.000 persones. Davant del Parlament britànic passades les 15.00 hores van tenir lloc les intervencions dels organitzadors, entre les quals la del número dos del Partit Laborista, Tom Watson, la líder del SNP escocès i ministra principal a Escòcia, Nicola Sturgeon, l'exviceprimer ministre tory Michael Heseltine, i l’alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan. “La primera ministra assegura que parla en nom del Regne Unit. Miri vostè per la seva finestra. Obri les seves cortines. Posi la televisió. Miri a aquesta multitud”, va assegurar Watson. Segons va revelar en una roda de premsa aquesta setmana el director de la campanya, James McGrory, es van contractar 200 autobusos, el doble que per a la protesta de fa cinc mesos, per portar a la marxa persones procedents de tots els racons del país, incloses aquelles zones en les quals va sortir Brexit en el referèndum del 23 de juny de 2016.
En paral·lel a aquesta convocatòria, més de quatre milions de persones van signar una petició online al Govern en la qual demana que revoqui l’article 50 del Tractat de Lisboa i que es cancel·li el Brexit. Es tracta de la petició d'aquest tipus que més signatures ha recaptat mai i ara està pendent d'una resposta de l'Executiu i que el Parlament sospesi si sotmetre l’assumpte a un debat en el mateix Parlament. L’associació EuroCitizens, que pertany a la coalició British in Europe (Britànics a Europa), es va concentrar també ahir a la plaça Margaret Thatcher de Madrid, al costat de la plaça de Colón, “en defensa dels drets dels cinc milions d’europeus al Regne Unit i britànics a la Unió Europea i per a demanar un segon referèndum sobre la sortida de Gran Bretanya de la UE”. Per a EuroCitizens, una victòria europeista en un segon referèndum seria “el final d'un llarg malson”. “Som europeus, ens sentim europeus, hem exercit d’europeus durant molts anys i volem continuar sent ciutadans europeus”, van dir.