França
41 senadors francesos denuncien “repressió” contra el procés català
Representants de diversos grups, majoritàriament socialistes i comunistes, critiquen la “vulneració de drets” dels líders independentistes
Un total de 41 senadors francesos de diferents grups polítics han signat un text en el qual denuncien la “repressió” que, al seu entendre, pateixen “electes legítims” i “representants polítics de la Generalitat de Catalunya”, que estan empresonats o “forçats a l’exili per les seves opinions en l’exercici del mandat que els han confiat els seus electors”.
Els signants són, en la majoria, comunistes i socialistes, però també centristes, republicans (l’antic partit de Nicolas Sarkozy) i de La República en Marxa, la formació que dona suport a Macron. És el cas d’André Gattolin, que ahir va difondre el text al seu blog del mitjà digital Mediapart. El Senat francès té un total de 348 membres.
Aquests 41 senadors consideren que la situació en la qual es troben els líders independentistes és “una veritable vulneració dels drets i les llibertats democràtiques”, al mateix temps que lamenten que la “gravetat d’aquesta situació estigui subestimada” a França.
Per això, demanen que França i els països de la UE “intervinguin per restablir les condicions del diàleg per trobar solucions polítics a un problema polític”. Els signants justifiquen les seves paraules en el fet que França és “veïna d’Espanya i de la seva gran regió, Catalunya”, amb la qual, diuen, comparteixen una llarga història. Segons expliquen, els interessen els “afers greus” de Catalunya, especialment ara que es desenvolupa el judici al Tribunal Suprem. Així, demanen “respecte a les llibertats i els drets fonamentals a Catalunya”, tot i que, aclareixen, no voler “immiscir-se en els problemes polítics d’un país veí” ni “prendre partit sobre l’assumpte de la independència de Catalunya”.
De la seva banda, el ministeri francès d’Assumptes Europeus va refermar que el país manté el seu suport “a la unitat i la integritat d’Espanya”, poc després de conèixer-se el text subscrit pels 41 representants de la cambra alta. Concretament, el ministeri va emetre un comunicat en què assegurava que “França reitera el seu suport constant al respecte del marc constitucional d’Espanya. És en aquest marc, que és el de l’Estat de dret, en el qual ha de plantejar-se l’assumpte de Catalunya”, afegia aquest text institucional.
Per la seva part, la ministra Nathalie Loiseau va escriure a Twitter que la posició del seu govern sobre Catalunya passa per l’“estricte respecte de les normes constitucionals espanyoles”. Catalunya, va agregar, és un assumpte que “és responsabilitat d’Espanya, que és un Estat de dret, en el qual ningú, fins i tot si és parlamentari francès, ha d’interferir”.
“Confiança” de l’executiu
La titular d’Assumptes Europeus va assegurar que “no correspon a França immiscir-se en procediments judicials en curs”, amb referència al judici al Tribunal Suprem. També va expressar la “plena confiança” en la capacitat de la democràcia espanyola de portar endavant un “diàleg polític tranquil i respectuós de la legalitat i de l’Estat de dret”.
També va reaccionar al manifest l’aspirant a l’alcaldia de Barcelona i ex-primer ministre Manuel Valls, que va titllar d’“escàndol polític” el text signat pels senadors. Valls va afirmar que ha volgut traslladar el cas al president de França, Emmanuel Macron, i a membres del seu moviment polític, La República en Marxa.