Regne Unit
El parlament britànic ultima opcions alternatives al Brexit de Theresa May
La Cambra dels Comuns vota avui propostes, com un segon referèndum, cancel·lar la marxa de la UE o una sortida abrupta
Els diputats britànics ultimaven ahir una llista de vies alternatives per al Brexit que se sotmetran avui a votació, al mateix temps que la primera ministra, Theresa May, utilitzava els últims ressorts per mirar d’aprovar el tractat de sortida negociat amb Brussel·les.
La Cambra dels Comuns ha arrabassat al govern el control de l’agenda parlamentària d’avui per forçar una votació no vinculant en què els diputats podran marcar en una papereta totes les opcions que estiguin disposats a acceptar per al Brexit. Un segon referèndum, mantenir-se al mercat únic, cancel·lar la sortida de la UE o abandonar-la sense acord estan entre les possibles propostes, si bé la versió final de la llista l’elaborarà el president de la cambra baixa, John Bercow.
El sistema de votació, insòlit a la Cambra dels Comuns, pot no desembocar en una decisió concloent, de manera que els parlamentaris han deixat oberta la possibilitat de convocar una segona ronda dilluns que ve. Tot i que la iniciativa condiciona l’estratègia del govern, May ha advertit que no complirà les indicacions de la cambra en el cas que les preferències dels parlamentaris no siguin compatibles amb els termes de la negociació que ha mantingut amb la UE.
En paral·lel a aquesta votació dels Comuns, la primera ministra continua treballant per intentar que el Parlament ratifiqui demà o divendres l’acord del Brexit. La possibilitat que els diputats acabin forçant un retard de la ruptura amb la UE més enllà del maig afegeix pressió sobre l’ala euroescèptica dels conservadors, que s’han oposat fins ara al pacte que defensa May.
Un dels líders d’aquest grup, Jacob Rees-Mogg, va suggerir ahir que està disposat a valorar un suport a l’acord, davant el perill que un retard llarg del Brexit acabi per frustrar del tot la sortida del bloc comunitari. Tant ell com l’exministre David Davis han coincidit a assenyalar que la possibilitat d’una ruptura sense acord ha quedat diluïda, atès que el Parlament s’oposa a aquest escenari, però consideren que hi ha risc real que el procés de sortida acabi descarrilant si tornen a rebutjar el pacte.
“L’acord de Theresa May és un compromís. Hem d’acceptar aquest compromís que se’ns ofereix, o ho perdrem tot”, va dir a la BBC Davis, membre de l’ala dura dels euroescèptics, que va dimitir l’any passat com a ministre del Brexit per les seves discrepàncies amb el pla de la primera ministra.
Trobada amb els ‘tories’ crítics
Un dels punts d’inflexió en el procés per intentar convèncer els tories més crítics pot arribar avui a la tarda, quan May es reuneixi amb els diputats del grup parlamentari conservador. La trobada ve envoltada d’especulacions als mitjans sobre la possibilitat que la primera ministra ofereixi un calendari per presentar la seva dimissió.
En aquest sentit, alguns conservadors, com l’exministre Boris Johnson, podrien donar suport a l’acord si May es compromet a fer un pas enrere un cop s’hagi superat aquest tràmit. Això permetria que un nou líder del Partit Conservador arribés a Downing Street per negociar la futura relació comercial amb Brussel·les un cop ratificat l’acord.
El desembre passat, May ja es va comprometre davant els diputats de la seva formació a no presentar-se a les següents eleccions, previstes per al 2022, però no va establir cap data per acabar el seu mandat.