Regne Unit
El Parlament frustra per tercer cop l'acord del Brexit de Theresa May
El pacte amb la UE pateix un nou revés a la Cambra dels Comuns i aboca el país a marxar de forma abrupta el 12 d’abril
El Parlament britànic va tombar ahir per tercera vegada l’acord del Brexit, la qual cosa acosta el Regne Unit a una sortida abrupta de la Unió Europea el 12 d’abril o bé a demanar una llarga pròrroga que l’obligaria a participar en les eleccions comunitàries del mes de maig.
La primera ministra, Theresa May, va perdre la votació per una diferència de 58 vots, una derrota més suau que les dues anteriors, però que manté bloquejada la ratificació del tractat de sortida que va negociar amb Brussel·les. El nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP), que considera inacceptable la salvaguarda per evitar una frontera entre les dues Irlandes, va mantenir la seva oposició al text, malgrat que el govern ha treballat durant setmanes per intentar persuadir-lo.
Tampoc va ser determinant el sacrifici que va oferir May als seus col·legues conservadors, en prometre dimitir si l’acord era aprovat. Boris Johnson, Dominic Raab i altres euroescèptics que aspiren a succeir la primera ministra van votar a favor del pacte, tot i que l’han criticat amb duresa durant mesos, però un nucli dur d’aquesta facció conservadora no va canviar de postura.
L’última carta amb la qual jugava el govern, convèncer suficients laboristes rebels amb la promesa de donar-los veu en el disseny de la futura relació amb la UE, no va fer efecte. Tan sols cinc d’ells es van aliniar amb la premier britànica.
Malgrat les constants especulacions durant les últimes setmanes respecte que May és a un pas d’abandonar Downing Street, la líder conservadora es va aixecar moments després de la votació a la Cambra dels Comuns per recalcar que continuarà treballant per aconseguir “un Brexit ordenat”.
El següent pas en el tortuós procés que afronta el Regne Unit arribarà dilluns, quan els diputats miraran per segona vegada d’arribar a un consens sobre les opcions a les quals pot aferrar-se el país. Aquesta setmana, cap de les vuit propostes sotmeses a votació va obtenir una majoria. L’opció de celebrar un referèndum per confirmar un eventual acord i negociar una unió duanera amb la UE van ser, tot i això, les que van tenir més acceptació. Alguns parlamentaris consideren que una combinació d’aquestes dues vies podria finalment permetre un consens.
May es va mostrar oberta al fet que els Comuns trobin una “majoria estable per a una alternativa particular”, però va advertir al mateix temps que qualsevol de les vies proposades requereixen primer que el tractat de sortida estigui aprovat, per la qual cosa no està completament descartat que torni a intentar sotmetre’l a votació per quarta vegada la setmana vinent.
En cas que el rebuig es mantingui ferm, el Regne Unit fixarà aleshores la seva vista en la cimera extraordinària que ha convocat el Consell Europeu el pròxim 10 d’abril. És a dir, només 48 hores abans de la nova data del Brexit.
Per a frustració dels euroescèptics del Partit Conservador, la primera ministra ha reiterat en els últims dies que no permetrà que el Regne Unit trenqui els vincles amb la UE de forma no negociada, un escenari que segons el Banc d’Anglaterra desencadenaria una recessió al país.
Nova pròrroga per al Brexit
Ella mateixa ha advertit que si no es troba abans una solució alternativa, es veurà obligada a sol·licitar als líders comunitaris una nova pròrroga per al Brexit, que aquesta vegada podria ser de fins a un any. Aquest escenari implicaria que el Regne Unit celebraria eleccions al Parlament Europeu el 23 de maig, però requeriria a més que les autoritats de Londres expliquessin a la Unió Europea en què pensen invertir aquest temps extraordinari.
Al seu torn, el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, va reiterar ahir la seva crida a celebrar unes eleccions generals anticipades que serveixin per modificar l’aritmètica parlamentària i permetin desbloquejar el procés del Brexit.