Regne Unit

Theresa May demanarà a Brussel·les una nova pròrroga per al Brexit

La mandatària vol una extensió del termini més enllà del 12 d’abril, però “tan curta com sigui possible”, per acordar amb l’oposició la sortida de la UE

Theresa May demanarà a Brussel·les una nova pròrroga per al BrexitEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar ahir que sol·licitarà una nova pròrroga per al Brexit, més enllà del 12 d’abril, però “tan curta com sigui possible”, per mirar d’acordar amb l’oposició una via de sortida de la Unió Europea (UE) que compti amb un suport majoritari.

May va comparèixer davant els mitjans a la seva residència de Downing Street després d’una reunió extraordinària d’unes set hores amb el seu gabinet de ministres per intentar desbloquejar el procés del Brexit. “Sempre he deixat clar que una ruptura sense acord (amb la UE) podria convertir-se en un èxit a llarg termini, però la millor solució és fer-ho amb un acord, així que necessitarem una nova extensió de l’article 50 (del Tractat de Lisboa)”, va indicar la cap de Govern.

El Regne Unit abandonarà el bloc comunitari de manera no negociada d’aquí a deu dies si no dona llum verd a un acord o bé Brussel·les li concedeix una nova pròrroga. May va subratllar que l’extensió que preveia acabaria quan el Parlament ratifiqui un tractat de sortida, la qual cosa ha de succeir abans del 22 maig perquè el Regne Unit no es vegi obligat a participar en les pròximes eleccions comunitàries.

La mandatària va oferir al líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, acordar un pla conjunt que pugui permetre assolir una majoria a la Cambra dels Comuns. Si aquest projecte no arriba a bon port, l’executiu proposarà llavors als diputats que votin sobre una sèrie d’opcions alternatives, que de moment no ha volgut revelar. “El govern està preparat per obeir la decisió de la cambra”, va subratllar la líder conservadora. “Podem i hem de trobar un compromís que aconsegueixi complir el que els britànics van votar (el juny del 2016). Estem en un moment decisiu en la història d’aquestes illes, que requereix unitat nacional”, va agregar May.

La primera ministra va puntualitzar que l’acord de sortida que va segellar el novembre passat amb la resta de líders comunitaris no pot ser reobert, i que les modificacions que pugui avalar el Parlament es produiran en el document no vinculant que l’acompanya.

En aquest text es perfilen els futurs arranjaments bilaterals que esperen forjar Londres i Brussel·les, per la qual cosa podrien negociar-se canvis que incloguessin una unió duanera o un major accés al mercat únic que el que s’ha previst fins ara. El Parlament britànic, no obstant això, ha rebutjat aquestes opcions sempre que s’han sotmès a votació.

Predisposició de Corbyn

Jeremy Corbyn, per la seva part, es va mostrar predisposat a reunir-se amb la primera ministra després que li tendís la mà per negociar un pla del Brexit conjunt. “Reconeixem que [May] ha fet un pas”, va dir a l’agència local PA el laborista, que va marcar com a principal prioritat evitar que el Regne Unit surti de la Unió sense un acord.

Corbyn ha defensat fins ara forjar una unió duanera permanent amb la resta de països de la Unió Europea per suavitzar els controls fronterers a Irlanda del Nord i assegurar que el Regne Unit comerciï sense tarifes amb la resta del bloc comunitari. “Tinc la responsabilitat de representar tant les persones que van votar pel Partit Laborista en les últimes eleccions com les que no, però que reclamen certitud i seguretat per al seu propi futur”, va afirmar Corbyn.

tracking