Catalunya
El Parlament exigeix a Torra una qüestió de confiança o eleccions
El president avança que no farà cas de la resolució, que no és vinculant, i critica que tiri endavant amb “el vot de qualitat del jutge Llarena”
El Parlament de Catalunya va aprovar ahir una moció que emplaça e president Quim Torra a sotmetre’s a una qüestió de confiança o a convocar eleccions. El cap del govern ja va avançar que farà cas omís del text, que en cap cas és vinculant. El document, proposat per PSC-Units, va rebre 62 vots a favor i 61 en contra, i va prosperar perquè la CUP no va participar en la votació. Així, Cs, PSC-Units, comuns i PP van superar JxCat i ERC.
La moció constata “la inoperància del govern de la Generalitat, la falta de pressupostos per a l’any 2019 i la pèrdua de la majoria parlamentària i, per aquests motius, reclama al president de la Generalitat que de forma immediata se sotmeti a una qüestió de confiança o convoqui eleccions”.
La moció que van perdre JxCat i ERC no és vinculant per al govern, i a més la convocatòria d’eleccions o la proposta d’una qüestió de confiança és una prerrogativa que correspon únicament al president.
A través de Twitter, Torra ja va deixar clar que la desoirà, perquè considera que el jutge Pablo Llarena ha contribuït a la seva aprovació amb un “vot de qualitat”, ja que no s’han comptat els vots dels diputats de JxCat suspesos pel Suprem. Torra va explicar que amb aquests quatre parlamentaris el resultat hauria estat l’invers –seria la mateixa aritmètica que el va investir–, i va denunciar que “Cs, PSC, comuns, PPC i el vot de qualitat de Llarena sumin forces per demanar que convoqui eleccions”. Però va concloure: “Continuarem governant amb l’ambició republicana intacta.”
En tot cas, el que quedarà registrat al Parlament és que l’oposició va guanyar la moció i ho va aconseguir perquè els quatre diputats de la CUP van decidir no participar en la votació i perquè a JxCat ja no li computen, des de fa uns mesos, els quatre diputats suspesos pel Suprem –Carles Puigdemont, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull–, que es van negar a substituir. En canvi, ERC sí que va acceptar aquesta alternativa en el cas d’Oriol Junqueras i Raül Romeva.
La moció la va defensar la portaveu de PSC-Units, Eva Granados, qui va advertir el govern que “si no governen, si no respecten el Parlament, si no tenen majoria i han renunciat a presentar pressupost, marxin”. I va recalcar que “estem farts de gestos i símbols”.
En un altre ordre de coses, el TC va declarar inconstitucional la llei del Parlament amb la qual es volia investir Carles Puigdemont president de la Generalitat a distància i fer les reunions de govern de forma telemàtica. La decisió ha estat presa de manera unànime. La llei es va aprovar el maig passat, el govern de Rajoy la va portar al TC i va quedar suspesa, fins ara, quan els magistrats han declarat que és contrària a la Carta Magna.