França

El govern rebaixarà els impostos en resposta als Armilles Grogues

Philippe anuncia una rebaixa fiscal com a principal mesura de resposta a les protestes socials

El govern rebaixarà els impostos en resposta als Armilles Grogues

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern francès prepara una rebaixa important d’impostos. Aquesta serà la principal mesura de resposta a les protestes que des del novembre passat protagonitzen arreu del país els Armilles Grogues, segons va anunciar ahir el primer ministre gal, Édouard Philippe.

Encara que les mesures concretes seran revelades a mitjan aquest mes pel president francès, Emmanuel Macron, el cap de l’executiu va desgranar ahir les principals línies de treball polític que es desprenen del “gran debat nacional”, llançat com a resposta al descontentament ciutadà, i que ha durat tres mesos. En aquest període s’han rebut dos milions de propostes a través d’Internet i s’han organitzat un total de 10.000 debats locals en els quals han participat mig milió de persones, segons ha ressaltat el govern.

En total, d’una forma o una altra, 1,5 milions de persones han participat en el “gran debat”, llançat per Macron en el moment més àlgid de les protestes dels Armilles Grogues, que en les últimes setmanes s’han anat moderant. Paradoxalment, però, aquest heterogeni col·lectiu pràcticament no ha participat en la iniciativa governamental. Els seus mateixos portaveus se n’han volgut desmarcar, assegurant que no consideraven legítim prendre-hi part.

Philippe, en tot cas, va agrair als francesos que han participat al debat, del qual, va dir, es desprenen quatre grans línies per treballar: una profunda reforma fiscal, una major proximitat institucional al ciutadà, un increment de la representativitat democràtica i l’adopció urgent de mesures contra el canvi climàtic.

El cap del govern va analitzar les contribucions dels francesos per arribar a aquestes conclusions, va assegurar que adoptaran “un canvi radical” al respecte i va recordar que serà Emmannuel Macron qui anunciï les mesures concretes durant la setmana vinent. En concret, el primer ministre va assegurar que rebaixaran els impostos perquè del descontentament ciutadà es desprèn que “ja no es toleren més” apujades fiscals.

L’oposició es va mostrar crítica amb aquests anuncis en plena precampanya de les eleccions europees que el partit de Macron afronta com a favorit de les enquestes, encara que amb un lleu avantatge respecte de la ultradreta, que va guanyar els comicis fa cinc anys amb un 25 per cent dels vots.

Accions difícils de conjugar

Moltes de les mesures que, durant aquests mesos, han apuntat els participants en el debat ja figuraven en el programa del govern francès. La disminució d’impostos, per exemple, o la reducció del nombre de parlamentaris. El problema per a Macron serà el de baixar impostos i trobar on retallar la despesa sense provocar amb això una nova revolta social. O conjugar la lluita contra el canvi climàtic, una exigència que a França compta amb un suport ampli, amb la negativa de les mateixes persones a haver de pagar més per la benzina o el gasoil. Reclamacions estel·lars dels Armilles Grogues, com una reforma constitucional per permetre un referèndum d’iniciativa ciutadana, amb prou feines han aparegut al debat.

tracking