Regne Unit
Merkel i Macron xoquen per les condicions de la pròrroga del Brexit
El president francès considera que prolongar la sortida pot bloquejar el seu projecte de “renaixement d’Europa”
Les dues visions europees del Brexit van xocar ahir durant la cimera extraordinària a Brussel·les –que a l’hora del tancament d’aquesta edició encara no havia finalitzat–, convocada per respondre a la petició d’una nova pròrroga per evitar una sortida abrupta del Regne Unit de la UE. La comprensió de la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb les dificultats de Londres per aprovar l’acord del Brexit, es va enfrontar a la creixent exasperació del president francès, Emmanuel Macron, davant un soci en retirada que pot bloquejar el seu somiat “renaixement d’Europa”, per la qual cosa va demanar que May es comprometi amb un full de ruta clar per a la sortida.
La primera ministra britànica, Theresa May, havia sol·licitat al club comunitari posposar la retirada prevista per demà al 30 de juny, però el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha plantejat als altres 27 estats concedir una pròrroga llarga, de fins a un any, que permeti a Londres sortir quan estigui a punt.
No obstant això, alguns socis, amb França al capdavant, han mostrat les seves reserves davant la possibilitat d’una extensió de dotze mesos que mantindria el Regne Unit immers en la presa de decisions del bloc comunitari durant un període clau per a la renovació del projecte europeu. Contundent, Macron va afirmar que no està garantida la concessió d’una pròrroga llarga. També on va posar l’accent que la UE s’ha mantingut unida i ha avançat en diferents àmbits durant els 34 mesos transcorreguts des que el Regne Unit es va pronunciar en referèndum a favor del Brexit, però que “la viabilitat i unitat del projecte europeu encara estan en joc”.
Mentrestant, la cancellera alemanya va considerar que és “important” que el Regne Unit s’estigui preparant per a les eleccions a l’Eurocambra de final de maig, ja que “això garanteix que, passi el que passi, es manté un bon funcionament de les institucions europees”. També va constatar que a Berlín li interessa que hi hagi un Brexit ordenat” i que compti “amb l’acord de tots”.