Regne Unit
La policia arresta Assange a Londres després de set anys de reclusió
L’activista, refugiat a l’ambaixada d’Equador, podria ser extradit als EUA
La policia britànica es va endur detingut ahir l’activista Julian Assange de l’ambaixada d’Equador a Londres, on ha estat refugiat durant prop de set anys per por a ser extradit als Estats Units. Washington reclama el hacker australià pels milers de documents secrets que va publicar el seu portal Wikileaks i l’acusa de conspiració, un càrrec que pot implicar fins a cinc anys de presó, mentre que la justícia britànica li demana fins a un altre any per violar les condicions de la seva llibertat condicional al país.
L’informàtic australià va emergir del seu llarg tancament a la seu diplomàtica, situada en l’adinerat barri de Knightsbridge, amb el cabell recollit, una llarga i descuidada barba i aferrat a un llibre de l’autor nord-americà Gore Vidal. Agents d’Scotland Yard havien entrat a l’ambaixada pels volts de les 09.15 hores, després que Quito retirés la protecció diplomàtica que va concedir a l’activista el 2012. Assange va sortir emmanillat de l’edifici al cap d’una hora, després d’haver-se resistit a l’arrest, segons van relatar les acusacions a la tarda, durant la vista que es va celebrar a la cort de magistrats de Westminster.
El jutge va declarar culpable Assange per no haver-se presentat davant la justícia fa set anys, quan havia de respondre per uns delictes sexuals suposadament comesos a Suècia. Un altre magistrat determinarà les pròximes setmanes la sentència definitiva que haurà de complir al Regne Unit. En paral·lel, Assange compareixerà de nou el 2 de maig davant la cort de magistrats de Westminster, aquesta vegada per videoconferència des de la presó, per iniciar el procés sobre la seva extradició als Estats Units.
Després de la detenció, l’ambaixador equatorià a Londres, Jaime Marchán, va afirmar que el fundador de Wikileaks era “contínuament un problema” per a Equador, que també ha revocat la nacionalitat que va concedir a l’informàtic a final del 2017. “Va interferir en les eleccions dels Estats Units, va interferir en l’assumpte intern de Catalunya i interferia en la política equatoriana fent declaracions contínuament”, va dir el diplomàtic.
El president equatorià, Lenín Moreno, va assegurar que Assange va transgredir reiteradament les convencions internacionals sobre asil diplomàtic, mentre que la primera ministra britànica, Theresa May, va agrair al govern de Quito la seva “cooperació”.
El director de Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, va sostenir en canvi que la d’ahir va ser “una jornada fosca per al periodisme”, i va demanar al Regne Unit que s’asseguri que Assange no és extradit sobre la base de la seva “activitat editorial”. “Publicar documents i vídeos que mostren l’assassinat de civils i exposen crims de guerra és periodisme”, va defensar.