espanya

El fiscal avala el dret de Puigdemont a presentar-se als comicis europeus

Demana que s’estimi el recurs presentat per l’expresident i els exconsellers Comín i Ponsatí contra la decisió de la JEC

El fiscal avala el dret de Puigdemont a presentar-se als comicis europeus

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Madrid va demanar ahir que s’estimi el recurs presentat per Carles Puigdemont, Antoni Comín i Clara Ponsatí contra la seva exclusió de la candidatura europea de JxCat en considerar que es vulnera “el dret fonamental de sufragi passiu” que tenen els polítics catalans que es troben a Bèlgica i Escòcia.

El ministeri públic va presentar els seus arguments al jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid, on Puigdemont, Comín i Ponsatí van recórrer la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) que els va deixar fora de la llista al Parlament Europeu, on ocupaven els números 1, 2 i 3. La JEC, sense unanimitat, va estimar que la llista era una “burla” a la llei en pretendre concórrer als comicis malgrat estar fugits de la justícia espanyola; i va al·legar que els tres incomplien la normativa electoral en no ser residents de les localitats a les quals estan empadronats, quan la inscripció al cens electoral és “un requisit indispensable” per exercir el dret al sufragi actiu i també al passiu.

Però per a la Fiscalia, aquesta interpretació restringeix el dret fonamental al sufragi passiu dels recurrents, quan la doctrina del Tribunal Constitucional “imposa el deure d’optar per la interpretació més favorable” a l’exercici dels drets fonamentals.

El ministeri públic s’uneix així als vots particulars emesos per membres de la pròpia JEC i recorda que la llei no contempla cap condicionant ni restricció al sufragi passiu que no sigui la condemna per sentència ferma. El cens electoral, afegeix, té com a missió acreditar que els votants ho són efectivament i ordenar l’exercici del dret de sufragi actiu, determinant on ha de votar cadascú per evitar duplicitats, però aquests “factors instrumentals, per contra, no tenen sentit en l’exercici del sufragi passiu”.

La JEC va al·legar que és “notori” que resideixen fora d’Espanya i que no s’han incorporat al cens de residents a l’estranger, però la Fiscalia recorda que “no hi ha cap norma jurídica vigent que impedeixi que puguin efectivament intentar votar en la mesa electoral que els assigna el cens”. “Sense perjudici, com és natural”, afegeix, “que en intentar fer-ho i abans d’aconseguir-ho siguin detinguts com a conseqüència de la seva situació judicial de rebel·lia”, i per tant, resulti “materialment impossible exercir el dret al vot”.

Rebutja la Fiscalia que la condició de processats dels tres polítics els impedeixi ser candidats i recorda que la JEC no ho va impedir a diversos acusats del judici del procés català, que han pogut concórrer a les eleccions generals del 28A. I subratlla el dret a la presumpció d’innocència: “No es pot equiparar els condemnats per sentència judicial ferma amb els processats per un delicte.”

Amb aquests arguments, el ministeri públic considera que la resolució de la JEC “no és ajustada a dret”, encara que rebutja l’argument dels recurrents que tingui un caràcter polític o que aquest òrgan no sigui competent per a adoptar decisions d’aquest tipus.

Concentració a barcelona

Mentrestant, partits polítics i entitats sobiranistes es van concentrar davant la Delegació del Govern a Barcelona per demanar que Puigdemont pugui ser candidat. La portaveu del govern català, Meritxell Budó, va denunciar davant els mitjans que l’exclusió de l’expresident és “una injustícia flagrant i un atac a la democràcia”, per la qual cosa confia que el Suprem es manifesti en la mateixa línia que la Fiscalia.

tracking