Espanya
El Suprem creu que Puigdemont pot ser candidat a les Europees
L’alt tribunal recorda que trobar-se en rebel·lia no és motiu per no poder ser escollit però es declara no competent i ho traspassa al contenciós administratiu
El Tribunal Suprem ha ordenat als jutjats contenciosos administratius de Madrid que siguin ells els que resolguin immediatament si el president de la Generalitat Carles Puigdemont pot concórrer a les eleccions europees, encara que els recorda que en l’afectat “no concorre causa d’inelegibilitat”. Una decisió que el Suprem estén als exconsellers Antoni Comín i Clara Ponsatí i a través de la qual deixa clar que la competència per prendre la decisió final correspon als tribunals del Contenciós Administratiu. Segons l’acte del Suprem, els tres han de poder anar a les llistes perquè la llei no inclou entre els motius per no poder ser escollit la de trobar-se en rebel·lia.
Per unanimitat, l’alt tribunal ha ordenat als jutjats competents que resolguin immediatament els recursos, “tenint en compte” que en cap dels tres concorre causa d’inelegibilitat i també afirma que el sufragi passiu és un dret reconegut en la Constitució a tots els espanyols, per tant, també a Puigdemont, Comín i Ponsatí, per la qual cosa “només cal excloure dels seus exercicis als qui siguin culpables”.
Així doncs, llei no preveu que trobar-se en rebel·lia sigui excloent i afegeix que “com a ciutadans espanyols tenen dret a presentar-se com a candidats en les pròximes eleccions al Parlament Europeu”. Subratlla també que és doctrina reiterada “la que subratlla que les causes d’inelegibilitat han de ser interpretades restrictivament i que els dubtes en aquesta matèria s’ha de resoldre de la manera més favorable a l’efectivitat dels drets fonamentals”. La Sala “no ignora l’extraordinària importància” del recurs ni que ha de resoldre’s amb la màxima rapidesa, com ordena la legislació electoral, però això “no autoritza a esquivar o ignorar les normes legals que atribueixen la competència jurisdiccional”, en aquest cas al Contenciós Administratiu.
No es tracta d’un “capritx formalista”, ressalta el Suprem, sinó d’un mecanisme que “impedeix a les parts triar l’òrgan judicial que considerin convenient i als jutges, prendre o deixar assumptes al seu lliure arbitri”.
Puigdemont ja va avançar ahir mateix que si la decisió que finalment s’adopti no és favorable als seus interessos, recorrerà davant de la justícia europea i no va descartar, fins i tot, presentar una querella per prevaricació.