Espanya

Mor als 67 anys l'històric dirigent socialista Alfredo Pérez Rubalcaba

L’exministre d’Interior i exvicepresident del govern va patir un ictus dimecres

Mor als 67 anys l'històric dirigent socialista Alfredo Pérez RubalcabaEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’exministre espanyol de l’Interior i exvicepresident del govern Alfredo Pérez Rubalcaba va morir ahir als 67 anys a l’Hospital Puerta del Hierro de Majadahonda, on va ser ingressat dimecres després de patir un ictus. Tot i que en un primer moment l’equip mèdic que el va atendre va aconseguir estabilitzar-lo, dijous el seu estat de salut va empitjorar. En un comunicat emès aquell mateix dia, l’hospital va qualificar el seu estat d’“extremadament greu”.

Rubalcaba era una de les personalitats més destacades de la història recent del PSOE, que va apostar per ell com a candidat a les eleccions del 2011. Va perdre contra Mariano Rajoy, un any després de ser promocionat com a superministre pel llavors president José Luis Rodríguez Zapatero, que li va sumar al càrrec de ministre de l’Interior el de vicepresident i portaveu del govern. Des de la cartera de l’Interior, que va ocupar entre 2006 i 2011 durant els dos governs de Zapatero, Rubalcaba va ser clau per al debilitament de l’organització terrorista ETA, amb nombroses detencions que van anar escapçant la banda i que la van portar a anunciar un alto al foc el 2011, poc abans que el dirigent socialista deixés el ministeri.

La mort de Rubalcaba va tenyir de dol el primer dia de campanya per a les eleccions del 26-M, en el qual tots els partits d’àmbit nacional, excepte Vox, van suspendre els actes programats. Per retre-li homenatge, el PSOE també ha cancel·lat la seva agenda de campanya d’avui dissabte, per la pèrdua d’una figura “que ho va ser tot al PSOE”. En un comunicat, els socialistes van anunciar que serà el Comitè Electoral del PSOE el que informi de la data de les pròximes activitats del partit.

El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, va ser el primer a modificar la seva agenda, en anul·lar el viatge que tenia previst a Barcelona, abans fins i tot que morís el que va considerar com un home d’Estat que va dedicar tota la seva vida a “servir el seu país”. Mentrestant, a la seu de Ferraz, el PSOE va obrir un llibre de condolences perquè tots els militants i simpatitzants del partit que ho desitgin puguin manifestar el seu condol.

Tampoc van escatimar elogis els que van haver d’enfrontar-se a Rubalcaba des de l’oposició o com a contrincants electorals, com ara l’expresident del govern i exlíder dels populars, Mariano Rajoy, qui va declarar a Efe que va ser “un gran adversari, que va donar altura al debat públic”.

Servidor fidel a l’estat

La presidenta del Congrés dels Diputats en funcions, Ana Pastor, va enaltir la figura i tasca de Rubalcaba, de qui va destacar que “va ser sempre un servidor fidel a l’Estat” amb una “enorme vocació per la política”.

Precisament allà, a la cambra baixa, de la qual Pérez Rubalcaba va ser membre durant més de dues dècades, va quedar instal·lada ahir al vespre la capella ardent del polític socialista, on van acudir familiars i nombroses autoritats, com ara els reis Felip i Letícia, representants del govern en funcions o el president del PP, Pablo Casado, entre d’altres líders polítics. L’únic partit que no va acudir a la capella ardent va ser Vox, en considerar que és un lloc on “han d’estar els seus familiars, amics i persones properes”.

El govern va decretar dol oficial des de les vuit del vespre d’ahir i fins a les dotze de la nit d’avui dissabte, “en senyal de condolença”. Ho va fer a través d’un reial decret.

tracking