Espanya

Ciutadans trenca amb Manuel Valls a Barcelona pel suport a Ada Colau

Els tres regidors de la formació ‘taronja’ i els tres de Barcelona pel Canvi conformaran dos grups municipals independents

Ciutadans trenca amb Manuel Valls a Barcelona pel suport a Ada ColauEFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Ciutadans va decidir ahir trencar amb Manuel Valls a l’ajuntament de Barcelona i constituir un grup propi amb els seus tres regidors, després que l’ex-primer ministre francès facilités la reelecció d’Ada Colau com a alcaldessa. La divisió de vot de dissabte passat, durant la constitució de l’ajuntament, entre els sis regidors de la coalició Barcelona pel Canvi-Cs presagiava un divorci que va consumar ahir l’executiva de Ciutadans.

Poc més d’un any ha durat una relació marcada pel distanciament de Valls amb el posicionament del partit taronja sobre Vox, que no agradava gens a l’aspirant que tenia el suport de Cs a l’ajuntament de Barcelona. La portaveu de Cs, Inés Arrimadas, va explicar que la gota que ha fet vessar el got ha estat el suport de Valls a la investidura de Colau com a alcaldessa al costat dels altres dos independents de la llista, l’exsocialista Celestino Corbacho i Eva Perera. “Teníem raó: la diferència entre Maragall (ERC) i Colau (BComú) és molt poca i ja s’ha vist perquè la seva primera decisió ha estat tornar a posar el llaç groc a la façana de l’ajuntament”, va subratllar Arrimadas.

Després d’aquesta ruptura, l’ajuntament de Barcelona passarà a tenir set grups municipals, ja que Manuel Valls, Celestino Corbacho i Eva Parera, els tres regidors independents que van votar a favor de la investidura de Colau com a alcaldessa, poden formar un grup propi, mentre que Mari Luz Guilarte, Paco Sierra i Marilén Barceló, els tres de Ciutadans que van votar en blanc, en poden crear un altre.

Després de conèixer la decisió de Ciutadans, Valls va emetre un comunicat en el qual explica que està avaluant l’escenari polític que s’obre per a la seva plataforma després de la ruptura amb Cs i que ho valorarà “en el moment oportú”. Va aprofitar el comunicat per refermar-se en el “sí” a Ada Colau amb la finalitat de “frustrar l’accés de l’independentisme” a l’ajuntament, ja que els seus tres vots, més els del PSC, eren imprescindibles perquè l’alcaldessa revalidés el càrrec i dinamitar així les opcions d’Ernest Maragall (ERC), guanyador dels comicis.

El un altre ordre de coses, la junta electoral central (JEC) va rebutjar ahir que Carles Puigdemont i Toni Comín acatin la Constitució per ser eurodiputats sense anar a Espanya. Ho va denunciar a Madrid el seu advocat, Gonzalo Boye, que hi va anar en nom seu per recollir les actes. Segons va explicar, Puigdemont i Comín van fer un acatament “per imperatiu legal” davant d’un notari a Bèlgica, “una autoritat vàlida”, segons l’advocat. Ell va anar al Congrés dels Diputats amb els documents resultants, però una lletrada de la JEC li va dir que en l’acte no podia presentar la documentació i que la portés al registre de la institució, com va fer.

tracking