REGNE UNIT
Fracassen els primers contactes entre Londres i la UE per al Brexit
L’executiu de Johnson i el bloc comunitari no es mouen de les respectives posicions després de mantenir les primeres trobades
Els primers contactes que han mantingut els equips negociadors de la UE i el nou govern britànic de Boris Johnson sobre el Brexit a Brussel·les van concloure ahir sense avanços. Totes dues parts es van limitar a defensar les seves posicions respectives de base i es va acordar continuar els contactes.
El nou negociador britànic per al Brexit, David Frost, es va desplaçar dimecres a la capital belga per mantenir reunions amb Clara Mártinez Alberola, cap de gabinet del president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, la secretària general de la Comissió Europea, Ilze Junhansone, i la directora de l’equip negociador del Brexit de la UE, Stephanie Riso.
“Totes dues parts han reiterat les seves posicions”, va explicar en roda de premsa la portaveu de l’executiu comunitari, Mina Andreeva, que va definir les reunions com a “presa de contacte”. “És una pràctica normal rebre els nous negociadors”, va recalcar al respecte.
“L’acord de retirada no està obert a la renegociació, encara que estem disposats a treballar en la Declaració Política (sobre el futur de les relacions) si el Regne Unit ho desitja”, va dir la portaveu comunitària, que va insistir que la part europea s’ha limitat a reiterar “la posició ja coneguda de la UE d’acord amb les directrius del Consell Europeu”.
Frost va explicar per la seva part que “el Regne Unit marxarà de la UE el 31 d’octubre, amb independència de les circumstàncies”, és a dir amb o sense acord, en línia amb la posició “definida pel primer ministre” Johnson.
El govern britànic no aclareix ara com ara si té previst presentar a la part europea noves propostes alternatives a la salvaguarda per a la frontera entre Irlanda i l’Ulster continguda en l’acord de retirada negociat amb l’anterior executiu de Theresa May per evitar el retorn a una frontera rígida a l’illa, l’eliminació de la qual reclama el nou executiu britànic perquè l’acord en la seva redacció actual ha estat rebutjat tres vegades pel Parlament britànic.
“És un desafiament conjunt. El primer que cal és una conversa sobre el backstop i ara com ara la posició de la UE és que no tenen mandat per negociar sobre això. Això dificulta tenir negociacións. La posició fonamental de Regne Unit és que cal resoldre les qüestions de la frontera nord-irlandesa en el marc de la futura relació”, van dir fonts diplomàtiques.
Els Vint-i-set, en un altre ordre de coses, van tornar a rebutjar la possibilitat que la UE accepti negociar miniacords amb Londres en cas d’un Brexit caòtic per mitigar l’impacte negatiu en sectors clau. “En la nostra planificació de contingència [per fer front a un Brexit dur], totes les mesures que hem establert són unilaterals, no són negociables”, va subratllar Andreeva.