Catalunya
Quim Torra es compromet a avançar “sense excuses” cap a la “república”
El president afirma que el govern “persistirà” fins aconseguir la llibertat dels polítics presos
El president de la Generalitat, Quim Torra, i el seu govern es van comprometre ahir a avançar “sense excuses” cap a la consecució de l’objectiu de la “república catalana” i va emfatitzar que ho faran per la via democràtica i pacífica. Torra i el vicepresident del govern, Pere Aragonès, van llegir el manifest Compromís del primer d’octubre al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, acompanyats de la resta de consellers i alts càrrecs de l’executiu, en un acte curt i sobri amb motiu del segon aniversari del referèndum unilateral de l’1-O.
Torra va expressar el compromís de l’executiu català amb la “radicalitat democràtica, el dret a l’autodeterminació, amb el diàleg, amb la cohesió social i amb el respecte escrupolós dels drets humans, civils i les llibertats col·lectives”. Un executiu que, va afegir, “es compromet a avançar sense excuses cap a la república catalana, perquè sigui una realitat”, i a “persistir fins aconseguir la llibertat de les preses i presos polítics i el retorn de les persones exiliades”. Tot això, a través de l’“únic camí que sabem i volem fer, democràtica i cívicament”.
Quim Torra va destacar que l’1 d’octubre del 2017 serà “sempre una jornada fundacional del republicanisme a Catalunya”. En aquest sentit, va recordar que fa dos anys “la societat catalana es va apoderar i va plantar cara a la barbàrie”, quan “2,3 milions de ciutadans van anar a votar i van defensar les urnes”, sent “copejats” per les forces policials “enviades pel govern espanyol”.
Paral·lelament, partits i entitats independentistes van fer una crida a respondre a una eventual sentència condemnatòria del Tribunal Suprem en el cas del procés “de manera massiva des de la lluita no violenta i la desobediència civil”. JxCat, ERC, la CUP, l’ANC i Òmnium Cultural van presentar en roda de premsa el marc de les mobilitzacions que preparen si la sentència del Suprem és condemnatòria, tot i que no van concretar cap acció.
Els principals actors independentistes donen per fet que la resolució serà condemnatòria i, després de l’empresonament de set membres dels CDR acusats de terrorisme, van fer una crida a respondre des de la desobediència civil, encara que no es va fer cap esment a una possible desobediència institucional.
Des de Madrid, el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, va advertir que l’article 155 de la Constitució es pot aplicar a Catalunya amb un govern en funcions, i va recalcar que si l’autogovern se situa “fora de la legalitat” és obligació de l’executiu restituir-lo. “Espero no arribar a aquest extrem”, va afegir. El president del PP, Pablo Casado, va considerar que Sánchez no té “credibilitat” per aplicar el 155 a Catalunya si abans no adopta altres mesures, com ara recórrer contra les resolucions del Parlament –el govern ha dit que ho farà– i trencar pactes municipals amb ERC i JxCat.