catalunya
El govern simpatitza amb la protesta al Prat però justifica les càrregues
Budó assegura que l’executiu “comparteix” les mobilitzacions però avala l’actuació dels mossos, que ha deixat dos ferits greus
La consellera de Presidència i portaveu del govern català, Meritxell Budó, va expressar ahir que “comparteix” les protestes a l’aeroport del Prat però alhora, en una reconeguda “contradicció”, va justificar les càrregues dels mossos davant de les crítiques, algunes fins i tot procedents d’ERC. L’aeroport va despertar ahir tranquil, després d’una jornada llarga i complicada per l’allau de persones que dilluns va col·lapsar la instal·lació per protestar per la sentència del procés, que va comportar la cancel·lació de més d’un centenar de vols i l’actuació d’antiavalots.
En aquest context, el president de la Generalitat, Quim Torra, va presidir ahir els actes d’homenatge a l’ex-president català Lluís Companys, afusellat pel franquisme fa 79 anys, i, recordant la seva figura, va prometre “no defallir mai” en la defensa de l’exercici del dret a l’autodeterminació. Tot seguit, Torra es va desplaçar al Palau de la Generalitat per presidir un consell executiu extraordinari, després del qual la consellera Budó va intentar fer equilibris entre les simpaties per les mobilitzacions contra la sentència i la garantia de la seguretat pública.
Per una banda, va afirmar que el govern “comparteix la ràbia de la gent” davant la sentència del procés i “comparteix” que els ciutadans expressessin la seva “solidaritat i empatia” amb manifestacions de manera “pacífica i cívica”, però també amb “accions contundents com és el col·lapse d’una infraestructura tan important com l’aeroport del Prat”. Va remarcar, però, que el govern també ha d’actuar per garantir la seguretat i el “normal funcionament” de les infraestructures, i això implica a vegades “contradiccions difícils de resoldre”.
Budó va indicar que el dispositiu policial de dilluns anava dirigit a protegir no només els usuaris de l’aeroport, sinó també els manifestants. I ho va justificar perquè, de trencar-se el cordó policial, els concentrats podrien haver envaït les pistes d’aterratge, acte pel qual “et poden acusar de delictes com la sedició”.
Dues persones romanien ahir hospitalitzades després de les protestes de dilluns. Un lesionat en un ull, a qui li ha esclatat el globus ocular, i un home que va haver de ser operat a l’Hospital Clínic de Barcelona per traumatisme testicular, són els ferits greus dels 131 registrats després de les càrregues policials.
Ahir a la tarda, els CDR van convocar noves protestes arreu del territori. A Barcelona, centenars de persones es van dirigir al centre de la ciutat des de la Gran Via, una mobilització que es va iniciar pels volts de les tres de la tarda des de la plaça Espanya. Al vespre, els mossos van carregar contra els manifestants a les portes de la delegació del govern a Catalunya, a la cantonada dels carrers Mallorca i Pau Claris. Al llarg de la jornada es van registrar també talls intermitents de carreteres a tot Catalunya, com l’AP-7, la C-25, la C-17 o l’N-260.
Canvis a la fira de la Seu
D’altra banda, l’ajuntament de la Seu ha decidit no obrir la Fira de Sant Ermengol fins dissabte, en lloc de divendres a la tarda com estava programat. A més, també s’anul·la la inauguració oficial. El consistori ho ha acordat tenint en compte “el moment excepcional que viu el país” i la vaga general convocada per divendres. L’ajuntament també va aprovar ahir una moció de resposta a la sentència, demanant l’amnistia dels presos i defensant el dret d’autodeterminació.