“La dignitat del treballador s’ha de defensar cada dia”

48855.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Doni’m una bona raó per sortir demà al carrer.Doncs per reivindicar la dignitat dels treballadors i reclamar que tothom pugui accedir al dret a una feina estable. I per això cal lluitar no tan sols demà, sinó tots i cadascun dels dies de l’any. Tanmateix, el més pervers de la situació actual és que estem intentant recuperar drets que ja havíem assolit i que el PP es va carregar en 24 hores.

Temps enrere, amb molt menys s’hauria convocat una vaga general.Fer una crida a la vaga general és molt complicat quan la situació de precarietat és la que és. Molts treballadors s’ho repensen abans de secundar determinades iniciatives per por a patir represàlies a l’empresa o a perdre el lloc de feina. A banda que el teixit empresarial a casa nostra, format sobretot per microempreses i empreses petites i familiars, també dificulta el seguiment d’una vaga general.

Una de les seves funcions no és protegir els treballadors d’eventuals represàlies?I ho fem. Tenim una cinquantena de sindicalistes encausats per participar pacíficament en piquets informatius, i un va resultar mort en ser atropellat a Mercabarna quan exercia el seu dret a informar els treballadors. Però alhora hem vist com el govern ha aprovat l’anomenada llei mordassa, o hem assistit a declaracions com la de l’exalcaldessa de Madrid Ana Botella, que proposava que les manifestacions es facin en un lloc tancat.

Els sindicats han perdut força social?Tenim la força que ens dóna l’ordenament legislatiu, i tenim la força dels nostres afiliats, que han augmentat els darrers anys. A banda que també estem fent un esforç per adequar-nos a les noves realitats. En aquest sentit, hem reduït la nostra estructura organitzativa i política per ser més propers i més efectius en les nostres funcions.

Un dels retrets que se’ls fa és que no s’ocupen dels treballadors a l’atur.Nosaltres no podem suplir les prestacions que no dóna l’Estat. Però en el que és a les nostres mans (assessorament jurídic, cursos de formació, etcètera), és clar que ens n’ocupem. Recentment hem posat en marxa una moció per ajudar els aturats majors de 55 anys amb una aportació econòmica fins que es puguin jubilar per tal que no perdin els drets assolits després de treballar tota la vida. Ens donen suport molts ajuntaments i la majoria dels grups polítics, tret del PP, tot i que els cost és menor que el que han pagat pel cas de la plataforma Castor.

Guanyarien en credibilitat si no estiguessin subvencionats per l’Estat?La subvenció que rebem està regulada per llei. No és per tapar boques, i penso que ho hem demostrat amb escreix. Personalment, però, preferiria un model com l’alemany, on tots els treballadors tenen l’obligació de sindicar-se. Penso que hi guanyaríem tots.

tracking