“La privatització del mercat de gra és el que està en joc”

49186.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Per què tenen tan mala premsa les llavors transgèniques?Perquè se’ns han volgut vendre com la panacea per revolucionar l’agricultura i no és així, de cap manera. Els problemes que se suposa que resolen els transgènics es poden resoldre igualment, o fins i tot de manera més eficaç, amb mètodes tradicionals que són molt més respectuosos amb el medi natural.

Si no són útils, per què hi ha empreses que hi inverteixen milions?Perquè el que està en joc és la privatització i el control del mercat mundial de gra. Des del moment que es modifica genèticament una llavor, es pot identificar qui la fa servir i reclamar drets per la patent.

Imagino que cap empresa pot fer això sense tenir socis molt influents.Tenen la complicitat de les institucions que ens governen. El Tractat de Lisboa defensa la biotecnologia com un horitzó de futur per a la Unió Europea, en el mateix grau d’importància que la lluita contra el canvi climàtic, però la biotecnologia no pot ser mai un objectiu en si mateix, sinó tan sols una eina.

Els partidaris dels transgènics asseguren que és l’única solució per alimentar la població mundial a mitjà termini.És fals. Per combatre la fam al món el primer que cal és garantir que tothom tingui recursos econòmics per accedir als aliments que necessita. Amb el que llencem actualment n’hi hauria prou per cobrir les necessitats d’un terç de la població mundial. A banda que les dades demostren que a cap país on es cultiven transgènics el rendiment de les collites és més alt.

Tot i així, l’augment demogràfic és exponencial; el de les collites, en canvi, no ho és.En qualsevol cas, si calgués augmentar la producció això tampoc no surt gratis. La promesa que els transgènics solucionaran el problema no té fonament, perquè per a això caldria canviar massa el genoma i no sabem què en sortirà si ho fem.

La biotecnologia ha obert nous camins en la recerca mèdica, per què no ha de ser així també en l’agricultura?Novament, en aquest exemple hi ha més publicitat que realitat. Els avenços en salut a causa de la biotecnologia afecten un nombre molt reduït de malalties, que alhora suposa un nombre de malalts també molt baix. Si volem ser seriosos en aquest tema, cal començar per millorar la medicina preventiva i controlar i garantir factors tan bàsics com la qualitat de l’aigua.

Denuncien que el consum de transgènics pot ser nociu per a la salut.Els controls a què se sotmeten els transgènics són molt laxos. Tot i que fa vint anys que es comercialitzen, hores d’ara encara no hi ha cap estudi epidemiològic que avali que consumir transgènics no comporta cap risc per a la salut. Tanmateix, s’han fet assajos de laboratori que demostren que poden influir en el desenvolupament de determinades malalties.

tracking