Antònia Parejo, Cap de sala del restaurant Arbeletxe

“Demani un bon vi només si té temps per assaborir-lo”

“Demani un bon vi només si té temps per assaborir-lo”M. V.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Amb tants segles de cultura vitivinícola, el vi encara té beneficis ocults?

Sovint oblidem que a l’hora de seure a taula hi ha molts factors que influeixen perquè gaudim plenament o no del que anem a tastar; en aquest cas d’un bon vi. Si els tenim presents, descobrirem que aquell vi que beurem ens aporta molt més que no ens pensàvem.

Factors com ara quins?

Com els hàbits que tenim a taula, la cultura gastronòmica, l’estat d’ànim...

Hauria dit que un bon vi sempre t’aixeca l’ànim.

Però depèn de la predisposició amb què el prenem. Si està de mal humor, mai no li sabrà tan bé com si s’asseu a taula de bon humor i amb ganes de gaudir de l’àpat i de la companyia. Per això, quan ve un client que no conec sempre miro de conversar una mica abans de recomanar-li un vi en concret.

I si no tinc ningú que m’assessori, com sé quin vi em convé més en aquell moment?

El que s’ha de demanar abans d’entaular-se és si de debò té ganes de tastar un bon vi i dedicar-li el temps que mereix per assaborir-lo; i si no està gaire segur, una bona opció és prendre abans un vermut i una mica d’aperitiu, que és una bona manera de fer-nos venir gana.

Aquest costum de fer el vermut sembla que s’ha perdut una mica, oi?

És cert. Abans era més habitual, però en els darrers temps no es fa tant.

Per què deu ser?

Tot i la crisi, que poc o molt ens ha tocat a tots, no crec que sigui per raons econòmiques; no sé si és perquè sempre anem amb presa, o perquè a l’hora de dinar hi ha molta gent que passa amb una amanida.

Diuen que és tan bo, menjar amanides.

Sí que ho és. I sobretot amb les noves dietes crudívores. Però no podem viure només d’amanides, penso jo.

Així, els vegans i vegetarians es perden aquests beneficis del vi de què parlàvem?

Les persones que volen seguir escrupolosament aquests tipus de dietes generalment no solen tastar gaire l’alcohol, és clar. Tanmateix, nosaltres adaptem la nostra cuina per a aquests casos, i l’acompanyem amb vins ecològics, elaborats a la manera artesana.

Vol dir que encara hi ha cellers artesans?

Durant un temps semblava que anaven de baixa, però darrerament cada cop hi ha més petits productors que elaboren el seu propi vi, i han recuperat la idea que els petits detalls són els que fan important un producte. Fan vins especials per a gent que es vol sentir especial.

Per tastar un bon vi cal remenar la copa i olorar-lo i fer veure que hi entens molt?

Cal fer-ho sempre, però el que és més important és dir si ens agrada o no .

tracking