Javier Huerta
“Quan entrenem encara hi ha qui creu que és vandalisme”
Vicepresident de l'Associació Andorrana de Drift Trike
El ‘drift trike’ és una mostra que a l’esport encara no està tot inventat?
Exacte. El drift trike neix a Nova Zelanda el 2004, quan uns bojos tenen la idea de col·locar PVC a les rodes del darrere d’un tricicle i fer descens. Des de llavors ha anat creixent arreu del món.
Com arriba al ‘drift trike’?
A través d’uns amics que ens ho van comentar, ara farà un tres anys. Vam començar a buscar vídeos de curses i informació per Internet.
I van decidir provar-ho.
Sí. Nosaltres mateixos vam fabricar un tricicle que es va trencar a la primera baixada. Després vam fer-ne algun més i els últims ja els hem comprat a llocs especialitzats. El nostre nivell va pujant i necessitem una màquina millor.
Recentment han posat en marxa l’Associació Andorrana de Drift Trike. Amb quin objectiu?
L’estiu passat vam organitzar el primer Downhill d’Arinsal i va ser un èxit, amb més de 60 riders. Així que aquest any hem decidit associar-nos per posar en marxa el campionat AADT d’Arinsal.
En què consisteix aquest campionat?
Consta d’un total de cinc proves, la primera la de dissabte passat. A les primeres quatre reunirem una trentena de riders i el cap de setmana del 13 i 14 d’agost organitzem el campionat internacional, on esperem reunir setanta participants, entre els quals alguns dels millors de l’especialitat.
Hi ha diverses modalitats a la prova?
Existeixen dues modalitats de drift trike: velocitat i freestyle. Nosaltres organitzem un campionat de descens, amb diverses curses, on es van eliminant riders fins que finalment queden els quatre millors. L’internacional serà en format contrarellotge, amb tres descensos.
Ha estat complicat organitzar l’esdeveniment?
El drift trike no està reconegut com a esport, així que és complicat obtenir ajudes. A dia d’avui ens autofinancem a través de les quotes de socis i les inscripcions a les curses, però esperem donar-nos a conèixer a poc a poc i amb els anys arribar a organitzar un campionat nacional a les diverses parròquies. Tenim unes carreteres úniques per al drift trike.
És una disciplina més reconeguda internacionalment?
Hi ha països com Nova Zelanda, on va néixer, a Amèrica del sud o a Itàlia i França on té molta popularitat. La nostra prova la coneixen més a fora que a Andorra. Quan entrenem encara hi ha gent que creu que estem cometent un acte de vandalisme.
La seguretat ha de ser fonamental?
S’arriba als 80 o 90 quilòmetres hora. Els millors fins i tot als 100. Anem protegits com qualsevol esport extrem. Els cops i les caigudes són inevitables.
I es necessita alguna habilitat especial?
Només que t’agradi l’esport. Tot i que les nocions de drift hi ajuden.