Mario Rodríguez Vargas

“No hem sentit Andorra en fòrums sobre canvi climàtic”

Demana a Andorra un paper més actiu en la lluita pel medi ambient
És la cara pública de Greenpeace. Pronuncia avui una conferència a la Seu d’Urgell sobre la fragilitat de les zones de muntanya en el marc de la mostra Picurt.

“No hem sentit Andorra en fòrums sobre canvi climàtic”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Qiu que les zones de muntanya són més sensibles al canvi climàtic. Fins a quin punt?

Estem en una situació preocupant. Si poséssim com a referència un semàfor ara mateix estaríem en taronja. I el temps ens va a la contra i les zones de muntanya són molt més sensibles.

En què es nota?

En la quantitat d’aigua dels tor­rents i rierols, en l’alteració del sistema estacional, en els períodes de sequera, en com es va alterant la vegetació, en la distribució de la fauna, en com va canviant la presència d’espècies vegetals i animals i sobretot en les glaceres.

Al Pirineu també?

Sí, la regressió de les glaceres està marcant un canvi climàtic accelerat. Passa als Pirineus i també als Alps, als països nòrdics... A tot arreu. No has d’anar a l’Àrtic per veure els efectes del canvi climàtic.

Però sí que a les glaceres és on més es palpa el canvi climàtic.

Nosaltres utilitzem com a indicador la regressió de les glaceres. Quan comparem fotos del 1918 i del 2004 veiem com la regressió és evident. La massa va retrocedint i el retrocés del gel és permanent.

Què haurien de fer estats com Andorra?

Actuar com qualsevol altre país. Ratificar els convenis internacionals i fer una política de de translació energètica cap a un escenari 100% renovable, que és factible.

Andorra ha signat l’acord de París.

És un acord històric, però és insuficient. No tan sols fa falta subscriure el conveni de París, hem de ser més ambiciosos. És inadmissible que en països muntanyosos no hi hagi bel·ligerància en la lluita contra el canvi climàtic. És absurd que el Govern d’Andorra aposti per les energies fòssils que degraden les seves muntanyes.

En què haurien de ser més bel·ligerants?

Promovent una mobilitat que no estigui basada en els combustibles fòssils. Utilitzant energia solar a les institucions públiques i apostant per cotxes híbrids o elèctrics. Escalfant les piscines cobertes amb sistemes geotèrmics i d’energia solar i promocionant l’energia eòlica.

I políticament?

Fent valer el seu vot en els fòrums internacionals. Les illes del Pacífic han participat i han dit que si seguim així desapareixen. En canvi a Andorra no l’hem sentit gaire en aquests fòrums.

I què creu que hauria de fer el Principat?

Doncs ser més contundent. Aquest tipus de països no per més petits han de deixar de fer valer la seva veu. Haurien de ser més clars políticament.

I Andorra no ho és.

Les illes del Pacífic van ser clares: a final de segle desapareixem. Van reclamar objectius més ambiciosos i legalment vinculants. A Andorra li demanaríem una política més activa a Europa i a l’ONU i predicar amb l’exemple.

tracking