Montserrat Rubio

“Ens cal establir una relació saludable amb l'evolució”

Com influeix el lloc on vivim en la manera com vivim. Bioconstrucció o geobiologia són conceptes desconeguts per a la majoria de la gent, tot i ser claus per triar un habitatge que ens estalviï maldecaps i altres mals pitjors.

Montserrat Rubio, arquitectaMiquel Vigo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Com és la seva casa ideal?

És una casa construïda amb criteris de biohabitabilitat (finalitat) i bioconstrucció (mitjans), i situada en un bon lloc des del punt de vista de la geobiologia, que és l’estudi dels éssers vius en relació amb l’espai que habiten. I tot això combinat amb factors d’harmonització com pot ser el fengshui.

Més que ideal sembla una casa impossible de trobar?

Tot el que és perfecte és impossible en certa manera, però ens hi podem acostar.

Pensava que el més complicat a l’hora de comprar un habitatge era aconseguir la hipoteca.

La hipoteca és el més complicat pel que fa al vessant econòmic, però el vessant energètic, que té a veure amb el benestar, el confort i la salut, és tant o més important, malgrat que sovint no hi pensem.

Potser no hi pensem perquè, al capdavall, t’has de conformar amb allò que pots pagar.

En la societat actual tot està orientat cap a l’economia, però antigament la gent s’ho pensava molt bé on anar a viure. Els romans, per exemple, abans de fixar el lloc per a un nou assentament deixaven anar els ramats i estudiaven com es comportaven, i quan sacrificaven un animal estudiaven les vísceres per veure si tenia cap malaltia, i en funció del que feia el bestiar decidien si era un bon lloc per viure-hi o no.

Antigament la gent també vivia millor o pitjor segons la seva capacitat econòmica.

Però segur que vivia en un lloc saludable, sense influències negatives de l’entorn.

És cert que on s’arrauleix el gos és el millor lloc de la casa per descansar?

Sí. En canvi, amb els gats és al contrari. Els humans hem perdut la percepció que tenen els animals de les radiacions naturals, originades pel camp electromagnètic terrestre, corrents d’aigua subterranis i falles geològiques. No són radiacions perjudicials, però estar exposat durant gaire temps a un excés d’energia té efectes negatius per a la salut.

I pel que fa a les radiacions artificials?

El més fàcil d’entrada és allunyar les fonts de radiació electromagnètica. Tenir cura, per exemple, d’apagar el mòbil i tots els aparells elèctrics a l’hora d’anar a dormir i separar el capçal del llit de la paret. Només amb això notarem que descansem millor i guanyem en qualitat de vida.

El que vostè defensa és contrari a les cases farcides d’aparells ‘intel·ligents’ que proposa la domòtica?

No necessàriament; poden ser propostes complementàries si sabem aplicar els principis que deia abans. No podem anar contra l’evolució, però hem d’aprendre a establir-hi una relació saludable.

Per què els arquitectes no apliquen els principis que diu?

Suposo que per desconeixement. A les escoles d’arquitectura tot just es comencen a estudiar ara. Jo vaig començar fa temps arran de la meva experiència personal.

tracking