Església de Santa Elisabet, Bratislava (Eslovàquia)

El temple eslovac dels barrufets

Església de Santa Elisabet, Bratislava (Eslovàquia)G. C.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Bratislava és una de les capitals europees més joves, ja que Eslovàquia va aconseguir la seva independència l’any 1993, i també és una de les menys poblades de la Unió Europea, amb poc més de 450.000 habitants. Una ciutat que té unes dimensions que la fan atractiva per a una escapada de cap de setmana i fins i tot d’un dia si s’està passant una estada a la veïna Viena, de la qual està separada per una hora en tren. La principal complicació és arribar de l’estació al centre, ja que el viatger que es desplaça des d’una de les estacions més modernes de Viena arriba a la de Bratislava, que sembla aturada a l’època comunista, i s’ha de buscar la vida per agafar l’autobús que en deu minuts l’apropa al nucli històric.

Ja al destí i a cop de plànol o –beneït segle XXI– Google Maps, és imprescindible abandonar el centre de la capital per arribar fins a una de les esglésies més curioses del vell continent. Es tracta de la de Santa Elisabet, de l’església grecocatòlica hongaresa, més coneguda a Brastislava com l’Església Blava. El temple es va aixecar entre els anys 1907 i 1908 i es va construir en estil art nouveau hongarès. Tant la façana, com els mosaics, la majòlica i el sostre (de vidre) són de color blau, un color que també està present a l’interior de l’església, on en aquest cas hi domina el blanc. L’arquitecte del temple, Ödön Lechner, va fer els plans de la veïna rectoria, també en estil art nouveau, i de l’institut adjacent.

L’església és el lloc escollit per la minoria hongaresa –a Eslovàquia ho són 500.000 dels 5,4 milions d’habitants– que viu a Bratislava per a bodes i altres cerimònies religioses. Si el visitant té la sort de trobar-se’n una podrà ser testimoni del ritual grecocatòlic hongarès i d’una cerimònia en llengua magiar.

Bratislava és una capital d’esglésies. Al nucli històric són d’imprescindible visita la catedral gòtica de Sant Martí, on es van coronar els reis hongaresos entre el 1563 i el 1860, i l’església dels franciscans, del segle XIII. També cal passar pel castell de la ciutat, situat a peus del Danubi.

Recomanem:

Un soldat napoleònic, un treballador de les clavegueres que surt del subsòl, un paparazzi i un ciutadà que regala flors. Són les quatre escultures de bronze que s’han de buscar a la ciutat.

tracking